Predsjednica Vlade se čula s Josipovićem i konstatirali su da žele dobru suradnju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_se_cula_s_josipovicem_i_konstatirali_su_da_zele_dobru_suradnju.jpg

ZAGREB, 11. siječnja 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da se kasno noćas čula s novoizabranim predsjednikom RH Ivom Josipovićem, kako bi mu i osobno čestitala na pobjedi, te da su konstatirali kako žele dobru suradnju.

"U nekoliko minuta razgovora konstatirali smo da želimo dobru i plodonosnu suradnju, svatko u okviru svojih ustavnih ovlasti, a na dobrobit Hrvatske. Moje čestitke i počinjemo raditi punim jedrima od trenutka kad Josipović položi prisegu", rekla je Kosor, koju nije uznemirila činjenica da Josipović u svom prvom obraćanju nije spomenuo buduću suradnju vladom.

Novinarima okupljenim na proslavi 20. obljetnice osnutka Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Kosor je kazala i kako se s Josipovićem nije dogovarala o novim sastancima, ali da će to svakako učiniti idućih dana, a ponovila je da će inzistirati na otvorenom i uzajamnom uvažavanju i poštovanju institucija, ali i osoba, što je, kaže, važan preduvjet za uspjeh.

Suradnju s predsjednikom na odlasku Stjepanom Mesićem Kosor je ocijenila "uistinu odličnom". Odbacila je komentare da je u toj suradnji bila u potčinjenom položaju. "To naprosto nije istina, apsolutno smo odlično surađivali. Predsjednik se držao svojih ovlasti, što mislim da je bitno i što očekujem od novoizabranoga predsjednika", rekla je Kosor.

"Mesić ostaje ovdje, svatko tko ga poznaje zna da neće otići u mirovinu u pravom smislu te riječi i sigurna sam da će biti nezaobilazan u konzultacijama i razgovorima. Uvijek ću naći vremena za popiti kavu s njim", poručila je premijerka.

Još jednom je komentirala poziv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na razgovor, ponovivši da je Milanovića u više navrata pozivala na razgovor, ali da je on to odbio. "Kad dama pozove na kavu, taj se poziv ne odbija, ma tko ta dama bila", rekla je Kosor.

Kosor je izvijestila i da je Povjerenstvo za borbu protiv korupcije jutros razgovaralo o izmjenama izbornog zakonodavstva, kojima bi se, među ostalim, broj potpisa za predsjedničku kandidaturu, sa sadašnjih 10, povećao na 50 tisuća potpisa birača.

Kazala je da će se u zakonske promjene krenuti odmah, otvaranjem širokih konzultacija sa zainteresiranom stručnom javnošću i političkim strankama, kako bi se vidjelo što bi sve trebalo mijenjati.

Povjerenstvo je danas razgovaralo i o izbornoj promidžbi, posebno o pravu na novčanu naknadu kandidatima koji prijeđu prag od 10 posto, izvijestila je Kosor, podsjetivši da je ta naknada početkom godine prepolovljena zbog krize i da sada iznos 250 tisuća kuna.

"Ne znam hoće li se smanjiti broj kandidata, ali smatramo da se ta scena u smislu broja i kvalitete kandidata treba uozbiljiti. Svatko tko misli da po svojim sposobnostima, obrazovanju i moralnim vrijednostima može biti predsjednik RH mora moći skupiti tih 50.000 potpisa, odnosno pokazati da 50 tisuća građana smatra da on uistinu može biti kandidat ili kandidatkinja", rekla je.

Premijerka je najavila i osnivanje radne skupine za pripremu jedinstvenog zakona koji bi objedinio financiranje predsjedničkih kampanja, parlamentarnih i izbornih kampanja na lokalnoj razini.

Na pitanje je li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predmet istraga, Kosor je odgovorila kako joj to nije poznato.



Pisane vijesti