Predsjednica Vlade: ne slažem se s tvrdnjom o etničkom čišćenju

BOROVO, 2. svibnja 2011.(Hina) - Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas u Borovu kako nije gledala jučerašnju emisiju HTV-a "Nedjeljom u 2" te nije ni čula što je izjavio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, no da se svakako ne može "složiti s ikakvim konstatacijama o etničkom čišćenju u Hrvatskoj".

"To jednostavno nisu povijesne činjenice. Istina je da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i to su činjenice", kazala je Kosor odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira jučerašnju Pupovčevu ocjenu o etničkom čišćenju .

Pupovac je jučer u "Nedjeljom u 2" govorio o protjerivanju domicilnog stanovništva sistemom nehumana postupanja, ubijanja, paljenja i uništavanja imovine i infrastrukture, rekavši da je nakon toga uspostavljen i cijeli sustav zakonsko-propisnih akata koji je sprječavao ljude da se vrate.

Na pitanje što misli o zahtjevu predsjednika HNS-a Radimira Čačića koji je tražio da vlada objavi na internetu sve o čemu je pregovarano o ulasku Hrvatske u EU, Kosor je kazala kako i sada građani koje zanimaju pregovori s EU-om do odgovora na svoja pitanja mogu doći putem ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, dakako, samo o ono što je završeno.

"Sve je javno i mi ćemo u komunikacijskoj strategiji, koja bi trebala uskoro početi, predočiti građanima sve do u tančine što je učinjeno", navela je, poručivši Čačiću da ako ga baš jako zanimaju pregovori, o svemu se može informirati kod predsjednice odbora za praćenje pregovora s EU-om i dužnosnice HNS-a Vesne Pusić.

Novinare je zanimao i komentar premijerke o traženju Sindikata "Preporod" da se opozove ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs zbog navodnih nepravilnosti u donošenju i potpisivanju kolektivnog ugovora za osnovno školstvo, na što je Kosor odgovorila kako ne može biti baš glasnogovornicom svakog ministarstva, ali da sindikat upućuje na dijalog s ministrom.

Podsjećam da nismo snizili plaće učiteljima i profesorima kako su nas mnogi na to poticali, navela je i dodala kako se "moramo truditi da se kolektivni ugovori urede prema prilikama u kojima živimo i u skladu s državnim proračunom".

Predsjednica vlade Jadranka Kosor u Borovu je nazočila obilježavanju 20. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu selu, današnjem Borovu.



Pisane vijesti