Predsjednica Vlade o položaju Hrvatske za HDUN

ZAGREB, 4. listopada 2010. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, nakon svog povratka iz SAD-a gdje je na Općoj skupštini UN-a održala govor, za internetsku stranicu Hrvatskog društva Ujedinjenih naroda (HDUN) govorila je o svom viđenju aktualnog položaja Hrvatske na međunarodnoj sceni, kandidaturi Hrvatske za članstvo u Komisiji za izgradnju mira te pitanju rodne ravnopravnosti u UN-u i politici općenito.

Hrvatska je, ocijenila je premijerka, napravila veliki i uspješan put otkako je 1992. postala članica UN-a.

Predsjednica hrvatske vlade posebno je istaknula "hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti, što je kruna dosadašnjeg angažmana unutar sustava UN-a, potpomognuta prisutnošću hrvatskih vojnika, policajaca i diplomata u čak 14 mirovnih operacija diljem svijeta".

Jadranka Kosor osvrnula se i na rodnu ravnopravnost, ocjenjujući da je to "jedna od najvećih društvenih vrednota.

"Žene više ne smiju biti ukras u politici, potrebno im je dati mjesta gdje je stvarna moć. Pozitivno je da je danas na čelu europskih država i vlada desetak žena, dok prije šezdeset godina nije bilo niti jedne. Usprkos još uvijek vidljivom disparitetu i u politici kao i u ostalim sektorima, sigurna sam da će, u dogledno vrijeme, i East Riverom upravljati žena", kazala je za HDUN.

Hrvatska i u budućnosti, nastavila je, namjerava aktivno sudjelovati u rješavanju globalnih izazova, te je spremna iskoristiti svoja stečena, široka iskustva iz dosadašnjih aktivnosti, pokazujući se tako ujedno kao sposoban i pouzdan partner i aktivni član euro-atlantskih integracija u smislu razvoja postojećih i budućih NATO i EU mirovnih misija.

"Upravo stoga je i istaknuta kandidatura za ponovno članstvo RH u Komisiji za izgradnju mira za razdoblje 2012.-2013", zaključila je Kosor.



Pisane vijesti