Predsjednica Vlade: otvorena vrata za završetak pregovora u lipnju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorena_vrata_za_zavrsetak_pregovora_u_lipnju.jpg
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska je dobila potvrdu da su otvorena vrata za završetak pregovora u lipnju, a sad treba organizirati da se to i učini, rekla je u četvrtak hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding u Banskim dvorima.

"Dobili smo potvrdu da su vrata za lipanj otvorena, sad ćemo dati sve od sebe i do lipnja ćemo kroz njih i proći", rekla je Kosor u vezi sa završetkom pristupnih pregovora s EU-om.

"Najviše ovisi o nama", rekla je Kosor i najavila da će vlada sad napraviti akcijski plan. "Danas na vladi razmotrit ćemo što još treba, a sve je apsolutno izvedivo, i idućih ćemo dana napraviti plan".

Hrvatska je postigla "impresivan napredak" u 23. poglavlju, onomu koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava, izjavila je Reding i dodala kako se neka poglavlja još moraju službeno zatvoriti, ali u pregovorima se stiglo do njihova zaključenja.

Dvije su dužnosnice komentirale i protuvladine prosvjede kojima se traži raspisivanje izbora. "Predviđenim ustavnim okvirom izbori mogu biti do početka sljedeće godine. O izborima odlučuje vladajuća većina i to ondje gdje je to predviđeno, a ne na ulici", rekla je Kosor. "Svatko ima pravo prosvjedovati", rekla je, ali osudila je nasilje.

"Ne podupirem one koji kažu "ne" EU-u, jer ako zbog unutarnjopolitičkih razračunavanja propustimo ovu priliku, izgubili smo sebi jako puno", rekla je Kosor.

Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Reding kazala je kako građani imaju pravo prosvjedovati, a političari obvezu slušati. "Političari nakon toga prema vlastitoj procjeni odlučuju napraviti promjene ili ne. Europska unija neće se miješati u nešto što hrvatska vlada sasvim dobro može i sama riješiti", rekla je Reding koja u Zagrebu sudjeluje na dvodnevnom skupu Središnjeg odbora kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu. Glavna tema skupa je završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

Konzervativni EPP u Europskom parlamentu broji 265 zastupnika. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju.



Pisane vijesti