Predsjednica Vlade pozdravila vijest o Purdi

ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je u četvrtak vijest da je srbijansko pravosuđe odustalo od progona hrvatskog branitelja Tihomira Purde zbog nedostatka dokaza.

"Mi ćemo sad raditi na tome da se to više nikad ne dogodi", rekla je hrvatska premijerka u izjavi novinarima nakon sastanka s europskom povjerenicom Vivienne Reding u Banskim dvorima.

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine objavilo je u četvrtak da je nakon provedene istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika. Purda je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama, od kada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

Dvije su dužnosnice komentirale i protuvladine prosvjede koji traže raspisivanje izbora.

"Predviđenim ustavnim okvirom izbori mogu biti do početka sljedeće godine. O izborima odlučuje vladajuća većina i to ondje gdje je to predviđeno, a ne na ulici", rekla je Kosor. "Svatko ima pravo prosvjedovati", rekla je, ali osudila nasilje.

"Ne podupirem one koji kažu 'ne' EU-u, jer ako zbog unutarpolitičkih razračunavanja propustimo ovu priliku, izgubili smo jako puno", rekla je Kosor.

Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Vivian Redding kazala je kako građani imaju pravo prosvjedovati, a političari obvezu slušati.

"Političari nakon toga prema vlastitoj procjeni odlučuju napraviti promjene ili ne. Europska unija neće se miješati u nešto što hrvatska vlada sasvim dobro može i sama riješiti", rekla je Reding koja u Zagrebu sudjeluje na dvodnevnom skupu Središnjeg odbora kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).



Pisane vijesti