Predsjednica Vlade otvorila autocestu od Kanfanara do Umaga na istarskom ipsilonu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_autocestu_od_kanfanara_do_umaga_na_istarskom_ipsilonu.jpg

NOVIGRAD, 14. lipnja 2011. (Hina) - Osam mjeseci prije zadanog roka danas je svečano otvorena dionica istarskog ipsilona od Kanfanara do Umaga duga 50 kilometara u punom profilu autoceste te osam kilometara duga spojna cesta od Stancije Peličeti do Medulinske ceste.

Puni profil istarskog ipsilona od čvora Umag do čvora Kanfanar u promet je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je izrazila zadovoljstvo dovršetkom ovog iznimno važnog gospodarskog projekta.

"Iznimno je to važan projekt u povijesnom mjesecu za Republiku Hrvatsku. Ovo je povijesni dan jer predstavlja još jedan veliki radni uspjeh", kazala je Kosor i dodala kako će do kraja 2014. godine ova autocesta biti u potpunosti gotova kada će Hrvatska već biti članica Europske unije.

Prema njenim riječima otvaranje ove dionice autoceste ogromna je potpora hrvatskom turizmu i gospodarstvu uopće.

Ako znamo da nam 90 posto svih turista u Hrvatsku dolazi automobilima, onda otvaranje ove dionice autoceste znači jako puno, naglasila je premijerka Kosor te izrazila vjeru kako će 2011. biti zapamćena kao najbolja turistička godina.

Istaknula je ulogu Vlade napominjući kako je za ovu dionicu autoceste Vlada iz državnog proračuna izdvojila 475 milijuna kuna, što pokazuje "kako možemo zajedno bez obzira na političku pripadnost".

Nakon što je u lipnju 2010. puštena u promet dionica između Kanfanara i Pule u punom profilu autoceste, godinu dana kasnije otvoreno je još 50 kilometara autoceste od Umaga do Kanfanara. Autocesta će tako povezivati Pulu i slovensku granicu na dionici dugoj 80 kilometara i time će započeti zatvoreni sustav naplate preko ukupno deset čvorova.

Ukupna investicija izgradnje punog profila autoceste na dionici Pula - Umag iznosi 228 milijuna eura.

Direktor Bina Istre David Gabelica izrazio je zadovoljstvo što je otvaranjem ove dionice cijeli zapadni dio Istre spojen punim profilom autoceste i to između Pule i slovenske granice, dužine 80 kilometara.

Istaknuo je kako se radovi nastavljaju na dionici Kanfanar - Rogovići, dugoj 18 kilometara, koja će se otvoriti u listopadu ove godine.

Istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je suradnju između svih razina vlasti, državne, regionalne i lokalne, ocjenjujući da je to najbolji način kako ostvarivati ono što Hrvatskoj treba, a to je jako konkurentno gospodarstvo.

"Ova cesta donosi sigurnost građanima Istre i gostima, ali gospodarstvu donosi važnu konkurentnost. Mnoge nama konkurentne regije imaju sjajnu infrastrukturu, od danas to ima i Istra", poručio je Jakovčić dodavši kako ova dionica predstavlja prometnu žilu kucavicu istarske regije.

"Ova cesta nas vodi prema Europi, tamo nam je mjesto, a upravo je Istra puno učinila za ulazak Hrvatske u EU i najnoviji uspjesi su uspjesi Vlade, ali i svih nas koji smo europski orijentirani građani", zaključio je Jakovčić zahvalivši se pritom Bina Istri, francuskom Bouyguesu kao nosećoj kompaniji, te Vladi i premijerki Kosor koja je, kako je rekao, "prepoznala interes Istre i na ovom velikom projektu".



Pisane vijesti