Predsjednica Vlade otvorila Croatia Summit

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_croatia_summit.jpg

Pozdravni govor predsjednice Vlade Jadranke Kosor na otvarajnu Croatia Summita 2009

Poštovani predsjednici vlada,
Poštovani ministri,
Poštovane dame i gospodo,
Svima želim izraziti dobrodošlicu na 4. Croatia Summit, koji se ove godine odvija pod motom „Strateški imperativi Europe: energija, ulaganja i razvoj“.


Izuzetno mi je zadovoljstvo što ćemo kroz ova dva dana u Dubrovniku, na ovom susretu Europe i njezinog jugoistoka, zajedno s našim saveznicima iz Sjeverne Amerike, ne samo razmotriti, već i potaknuti nove zajedničke napore u promicanju vrijednosti koje nas spajaju.

U tom smislu, želim odmah na početku naglasiti kako nema većeg imperativa za ujedinjenu Europu, i za sve naše demokracije, od dosljednog poštivanja temeljnih vrijednosti na kojima možemo i moramo izgraditi našu zajedničku europsku budućnost.
Takva budućnost danas nam izgleda, više nego ikada u povijesti europskog ujedinjenja, puna izazova, poteškoća i nepoznanica.
Financijska i gospodarska kriza koja je zahvatila cijeli svijet, ali koja je s posebnom jačinom udarila naš europski i trans-atlantski prostor, iziskuje od svih nas odlučne, ozbiljne i odgovorne mjere i politike.
Iziskuje i veću solidarnost unutar naše euro-atlantske obitelji demokracija, okupljenih oko Europske unije i NATO-saveza, ali i veću solidarnost i suradnju sa zemljama koje se toj zajednici žele pridružiti, a ovdje mislim u prvom redu na sve države u jugoistočnoj Europi.
Dragi kolege premijeri, dragi prijatelji,


Dozvolite mi da na ovom međunarodnom forumu, u ovu raspravu o europskim imperativima, ugradim svoje iskustvo stečeno dugogodišnjim radom na pitanjima koja, po nekoj klasičnoj podjeli, pripadaju unutarnjoj politici.

Danas, takve podjele između međunarodne i unutarnje politike više ne odgovaraju zbilji u kojoj se nalazimo. Danas, više nego ikada, na snazi dobiva ona definicija nekadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa, Thomasa „Tip“ O'Neill-a, koji je rekao da je „svaka politika uvijek lokalna“.
I doista, svaka politika, pa i ona međunarodna, opstaje ili pada u onoj mjeri u kojoj donosi boljitak na lokalnoj razini, na razini svakog čovjeka, svakog našeg građanina.
Otkad sam odlučila služiti hrvatskim ljudima i hrvatskim građanima kroz političko djelovanje, uvijek sam nailazila na isti zaključak: nema tog problema i nema te krize koja se ne može prebroditi, ako smo zajedno i ako smo solidarni.
I u radu s najugroženijim skupinama u društvu, uvijek sam nailazila na taj aksiom zajedništva i solidarnosti.


Taj isti aksiom, dragi prijatelji, mora biti i polazna točka za naše djelovanje i na međunarodnom planu.

Stoga, kada govorimo o energiji, ulaganjima i razvoju kao strateškim imperativima Europe, onda govorimo i o „energičnoj“ primjeni načela solidarnosti, o „ulaganjima“ u budućnost mira i slobode, o „razvoju“ Europe koja će ostati vjerna idealima svojih utemeljitelja.
Jer kad su Schuman, Adenauer i De Gasperi pokrenuli ideju europskih integracija, bili su svjesni da budućnost mira, slobode i razvoja leži u tome da Europa više ne bude usredotočena na teritorijalne prijepore i micanje granica, nego da se u duhu solidarnosti pomaknu granice suradnje, tolerancije i napretka.


Za takvu Europu se zauzima i Republika Hrvatska. Za Europu solidarnosti i suradnje. Za Europu koja će imati snage i volje odmaknuti bilateralne teme sa stola EU-a i nastaviti s pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

I to je moja poruka iz Dubrovnika: Hrvatska odlučno nastavlja put prema Europskoj uniji. Moja će Vlada učiniti sve potrebne napore u ispunjavanju potrebnih standarda. Ali, isto tako, očekujemo od naših prijatelja u Europi da učine sve kako bi se ukinule nepotrebne prepreke i blokade na našem putu do punopravnog članstva.

U godini kada slavimo 20. godišnjicu pada Berlinskog zida i artificijelnih barijera i blokada u Europi, ne možemo i ne smijemo tolerirati podizanje novih blokada. U godini kada slavimo 20 godina najsnažnijeg i najučinkovitijeg širenja demokracije u modernoj europskoj povijesti, ne smijemo i ne možemo posustati u proširenju perspektive trajne stabilnosti i napretka na jugoistoku Europe.

To je od strateške važnosti za Europu i za cijelu euro-atlantsku zajednicu. To doista jest strateški imperativ Europe.
Spomenula sam godišnjicu pada Berlinskog zida. Govorit ću sada o drugoj važnoj obljetnici koja se približava i koja nas potiče da iznova razmotrimo i obnovimo našu privrženost temeljnim europskim načelima. Mislim na 60. obljetnicu povijesne Schumanove deklaracije.
Kroz ideje o energetskoj suradnji, odnosno o zajednici ugljena i čelika, pokrenut je projekt europskog ujedinjenja, koji je donio 60 godina mira i razvoja zapadnim demokracijama u Europi.
Iz te je perspektive potrebno sagledati i jačanje energetske suradnje u današnjoj Europi i na njezinom jugoistoku. Stoga će i ova konferencija biti prigoda za raspravu o postojećim projektima i novim naporima na području energetske suradnje.
Dame i gospodo,


Zadovoljstvo mi je što ćemo u Dubrovniku, u gradu koji simbolizira slobodu i bogatstvo hrvatske i europske kulture, razmijeniti poglede i mišljenja o ovim i drugim bitnim strateškim pitanjima međunarodnih odnosa, Europe i trans-atlantske zajednice.

Zadovoljstvo mi je što će po prvi puta Hrvatska pridonijeti ovoj raspravi s gledišta punopravne članice NATO saveza, te što će to iskustvo podijeliti, upravo u duhu istinske solidarnosti i suradnje, s našim prijateljima i susjedima, koji također imaju pravo na euro-atlantsku budućnost.

Posebno mi je zadovoljstvo što ovaj tradicionalni skup u Dubrovniku ove godine organiziramo zajedno sa Švedskim predsjedništvom, što je samo po sebi važna poruka ohrabrenja i potpore Hrvatskoj, ali i svim zemljama jugoistočne Europe.

Danas je Dubrovnik ponovno mjesto susreta, u kojemu ćemo razgovarati o euroatlantskoj perspektivi europskog jugoistoka, o budućnosti Europe i naše euro-atlantske zajednice, ali gdje ćemo također potaknuti konkretne oblike suradnje na području energetike, novih ulaganja u gospodarstvo i razvoj naših ekonomija i društava u cjelini.
Stoga Vas sve još jednom pozdravljam, i otvaram 4. Croatia Summit.




Pisane vijesti