Predsjednica Vlade otvorila međunarodnu konferenciju "Učinci članstva u EU na pravosuđe"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_medunarodnu_konferenciju_ucinci_clanstva_u_eu_na_pravosude.jpg

ZAGREB, 10. rujna 2010. (Hina) - Konferenciju "Učinci članstva u EU na pravosuđe" otvorila je danas u Zagrebu premijerka Jadranka Kosor, istaknuvši kako će Hrvatska ispuniti sva potrebna mjerila kako bi se "vratila kući" i ušla u Europsku uniju kojoj i pripada.

Napomenuvši kako je Hrvatska otvorila sva i zatvorila dvije trećine poglavlja, istaknula je kako vjeruje da će poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna ljudska prava - zaključiti s peticom. Jer, kako je rekla, dva i tri u zbroju daju pet, a to je najviša ocjena. Posebice je istaknula kako je borba protiv korupcije i za temeljna prava svakog čovjeka sastavni dio vladina programa bez straha od ikoga i ičega te naglasila kako se tu neće posustati i odustati.

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding ocijenila je da je Hrvatska uvelike napredovala u pravosuđu i zaštiti temeljnih ljudskih prava. No, EU zahtijeva čitav niz mjerila za zatvaranje poglavlja, pri čemu se neće samo gledati broj donesenih zakona nego i njihova provedba u praksi.

Borba protiv organiziranog kriminala, istraga ratnih zločina, pitanja izbjeglica i manjina samo su neka od bitnih pitanja koja traže kvalitetna i sustavna rješenja, jer je to i u hrvatskom interesu. Nužno je i jačati institucije koje čuvaju demokraciju i temeljna ljudska prava, kazala je Reding.

Posebno je naglasila da ni EK ni države članice EU-a neće prihvatiti polovična, nego sveobuhvatna i cjelovita rješenja. Pohvalila je vladine napore u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, ocijenivši da USKOK odlično radi, no da u tome treba ići od najnižih do najviših struktura. Protiv korupcije se ne treba boriti samo represivnim nego i preventivnim mjerama, kazala je.

Reding je također rekla da je u nekim područjima postignut znatan napredak, primjerice u smanjenju broja zaostalih predmeta, a u nekima treba obaviti još mnogo posla. Kako se pristupni pregovori bliže kraju, Hrvatska treba ubrzati reforme i pokazati rezultate u praksi, rekla je i posebno naglasila da će pomno promatrati što se čini na tom području.

Mađarski potpredsjednik vlade i ministar uprave i pravosuđa Tibor Navracsics naglasio je kako Mađarska očekuje i želi što brži ulazak svog susjeda i saveznika Hrvatske kao 28. članice u punopravno članstvo EU. Najavio je da će joj u tome svesrdno pomoći, no da konačan rezultat ipak ovisi o nama samima, jer taj put neće bit lak.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako će na međunarodnoj konferenciji biti razmijenjena mišljenja te kako je Hrvatska sve uspješnija u usvajanju standarda EU-a. Ministarstvo pravosuđa čine sve da se omogući potrebno educiranje pravosudnih dužnosnika kako bi mogli odgovoriti zahtjevima novog vremena, dodao je.

Konferenciju je organiziralo ministarstvo pravosuđa u suradnji s TAIEX-om (Ured tehničke pomoći za razmjenu informacija) i EK-om, a u njezinu radu sudjeluje više od 300 pravosudnih dužnosnika.



Pisane vijesti