Predsjednica Vlade otvorila novi pogon tvrtke Elka kabeli d.o.o.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_novi_pogon_tvrtke_elka_kabeli_d_o_o.jpg

ZAGREB, 20. siječnja 2010. (Hina) - Tvrtka za proizvodnju kabela Elka kabeli otvorila je danas novi pogon za proizvodnju energetskih kabela srednjeg i visokog napona, investiciju vrijednu 50 milijuna kuna.

Novi proizvodni pogon u rad je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula da je riječ o iznimno važnom uspjehu, koji pokazuje kako se može napredovati u kriznim vremenima, i dokazu da se Hrvatska može uspješno nositi s krizom i iz nje izići.

Vlada će, najavila je premijerka, u ovoj godini nastojati pomoći svima koji imaju šanse preživjeti i proizvoditi.

"Gospodarstvo je i dalje u središtu pozornosti Vlade, uz priključivanje Europskoj uniji i borbu protiv korupcije", dodala je.

Posebno je pohvalila napore koje su u tvrtki Elka kabeli poduzeli poslodavac i sindikat i koji su rezultirali time da se uz određena odricanja, broj zaposlenih nije smanjio unatoč krizi.

Naglasila je da, suprotno nekim navodima u medijima, država uredno podmiruje svoje obveze te da je podatak o dugovanjima države od 10 milijardi kuna neistinit.

Novim pogonom Elka se svrstala u red malobrojnih svjetskih proizvođača kabela s mogućnošću proizvodnje energetskih kabela nivoa višeg od 36 kV, što će značajno povećati proizvodne i izvozne kapacitete.

Nova linija za proizvodnju srednjenaponskih (SN) i visokonaponskih (VN) energetskih kabela do 110 kV smještena je u hali površine 1.830 četvornih metara.

Vrijednost investicije je 50 milijuna kuna, a uključuje vrijednost izgradnje nove proizvodne hale i kupnje novih strojeva za izvlačenje žica, ekraniziranje i izoliranje SN i VN energetskih kabela do naponske razine od 110 kV.

Osim vlastitim sredstvima investicija je financirana djelomično i iz kreditnog programa HBOR-a putem Zagrebačke banke, a iz fondova Europske investicijske banke.

Riječ je o značajnom investicijskom projektu koji uz povećanje proizvodnih kapaciteta obogaćuje proizvodni asortiman Elke i visokonaponskim kabelima čime će se značajno proširiti mogućnosti izvoza u zemlje Europske unije, ali i na tržišta diljem svijeta, kazao je direktor Elka kabela Darko Belić.

Dodao je kako Elka kao jedan od najznačajnijih domaćih proizvođača i hrvatskih izvoznika ovom investicijom potvrđuje nastavak kontinuiranog ulaganja u kvalitetu proizvoda te približavanje potrebama kupaca i partnera.

Proizvodnu halu projektirale su i izgradile članice Dalekovod Grupe sa svojim kooperantima. Oprema je porijeklom iz EU, dok je cjelokupna montaža opreme obavljena korištenjem znanja i iskustva Elkinih djelatnika uz suradnju domaćih partnera.



Pisane vijesti