Predsjednica Vlade o sutrašnjem sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_o_sutrasnjem_sastanku_s_celnicima_parlamentarnih_stranaka.jpg

ZAGREB, 20. siječnja 2010. (Hina) - Prva tema sutrašnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka bit će ustavne promjene, a predložila sam nakon toga posebni sastanak s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, najavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor za vrijeme današnjeg posjeta tvornici Elka.

Na upit hoće li na sutrašnjem sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka tema biti kriteriji za dodjelu sredstva iz interventnog fonda, odgovorila je da će prva tema sastanka biti ustavne promjene.

Upitana očekuje li dolazak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, odgovorila je potvrdno i izvijestila kako je predložila da nakon sastanka o ustavnim promjenama održi poseban sastanak s Milanovićem "o nekim pitanjima važnim za budućnost Hrvatske."

Upitana za komentar izjava čelnika HSLS-a Darinka Kosora danih posljednjih dana iz kojih se može iščitati neizvjesnost ostanka te stranke u vladajućoj koaliciji, premijerka Kosor rekla je da je o tim izjavama rekla sve što je imala.

Dodala je da ima važnijeg posla oko gospodarstva odnosno temeljnih projekata Vlade za 2010. godinu, a to su, kako je rekla, izlazak iz krize, snaženje gospodarstva i pomoć svima koji su u poteškoćama.

"Cilj je očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. To je glavna zadaća Vlade i koalicije i želim da svi u koaliciji to razumiju. Ako ima pojedinih pitanja, ona se moraju postavljati na sastancima koalicije, a nikako preko medija", istaknula je predsjednica Vlade.

Na upit što će biti ako HSLS ipak iziđe iz koalicije, rekla je da o tome uopće neće razmišljati te da je koalicija je slobodno, svojevoljno udruživanje s ciljem služenja građanima.

Upitana o mogućnosti stvaranja koalicije HDZ-SDP, odgovorila je da dvije stranke moraju naći prostor za razgovore o temeljnim i najvažnijim pitanjima za budućnost Hrvatske.

"Nismo neprijatelji nego politički suparnici. Prema tome, oko temeljnih pitanja možemo, uvjerena sam, ne samo razgovarati, nego postići suglasnost. Dobro je širiti ozračje međusobnog uvažavanja i poštovanja", rekla je premijerka te ocijenila da to može biti vjetar u leđa jačanju gospodarstva i borbi protiv korupcije.

Komentirajući izjavu predsjednika Mesića po kojoj bi razmotrio vojnu intervenciju u BiH kad bi Republika Srpska raspisala referendum o izdvajanju iz BiH, uz primjedbu da nije dobro da visoki državni dužnosnici međusobno komentiraju izjave putem medija, rekla je da Vlada apsolutno podupire opstojnost Bosne i Hercegovine kao države triju konstitutivnih naroda, a odlučna je i u potpori euroatlantskom putu te zemlje.

Na pitanje mogu li poslodavci i sindikati očekivati smanjenje poreza i parafiskanih nameta, odgovorila je da se radi na problemu parafiskalnih nameta, a da će porezi biti smanjeni ako za to bude prostora. "Ovog trenutka o tome ne možemo govoriti, ali nadziremo kakva su kretanja. Bili bismo najsretniji kad bismo to mogli, a teške odluke smo donosili jer smo morali", zaključila je premijerka Kosor.



Pisane vijesti