Predsjednica Vlade otvorila Zbirku knjiga o Domovinskom ratu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_zbirku_knjiga_o_domovinskom_ratu.jpg

ZAGREB, 12. studenog 2009. (Hina) - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor večeras je otvorila Zbirku knjiga o Domovinskom ratu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

"Borimo se s krizom, recesijom, proračunom i drugim teškoćama", rekla je Kosor dodavši kako se nikakve teškoće ne mogu usporediti s teškoćama koje su bile tijekom obrane Republike Hrvatske.

Pozvala je sve one koji mogu darovati knjige da ih daruju Zbirci, a oni koji su prošli ratna iskustva da ih napišu.

Bilo bi dobro, rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor, da netko na temelju ovih knjiga napokon snimi dobar film o Domovinskom ratu.

Ravnatelj NSK Tihomil Maštrović napomenuo je kako je Zbirka osnovana s ciljem prikupljanja i objedinjavanja knjiga i ostalih izdanja vezanih uz Domovinski rat.

"Svaki pojedinac na svoj način čuva sjećanje", rekao je dodavši kako je Nacionalna knjižnica kao ustanova svekoliko povijesno, kulturno i znanstveno sjećanje jednoga naroda.

Voditeljica odsjeka otvorene knjižnice Jelica Leščić zahvalila je predsjednici Vlade Jadranki Kosor na oko 200 darovanih knjiga Zbirci.

Voditeljica odsjeka za digitalizaciju Sofija Klarin kazala je kako se digitalizira bibliografija o Domovinskom ratu u tri cjeline te dodala kako su u prvoj ratna razaranja 1991., u drugoj razaranja i obnova, a u trećoj odjeci iz stranoga tiska.

Zbirka knjiga o Domovinskom ratu dio je nacionalnog fonda zbirke Croatica, a nastao je s ciljem da se korisnicima NSK te javnosti približi građa koja s povijesnih, vojnih, pravnih, političkih, gospodarskih i drugih aspekata obrađuje Domovinski rat.

Zbirka trenutno u svom fundusu posjeduje oko 1600 knjiga.

U pratnji predsjednice Vlade otvaranju Zbirke nazočili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar kulture Božo Biškupić.



Pisane vijesti

Dokumenti