Sastanak predsjednika vlada SEI-a

Ministrica Bianca Matković i izaslanstvo Republike Hrvatske sudjelovali su danas na sastanku predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Bukureštu.

Obraćajući se nazočnima ministrica je istaknula važnost i politički značaj ovog okupljanja u godini u kojoj SEI obilježava 20. obljetnicu svog postojanja, te uspješnog promicanja suradnje i zajedničkih interesa ovog dijela Europe. Napredak u regionalnom okviru, kakav je promoviran u sklopu SEI-a, ocijenila je izuzetno značajnim, te kazala kako je ovom inicijativom stvoreno važno mjesto za razmjenu mišljenja i širenje političkog dijaloga.

Zbog specifične strukture svog članstva SEI je oduvijek bio most između zemalja Europske unije i zemalja koje nisu njezine članice, kazala je ministrica Matković te istaknula kako je za Republiku Hrvatsku ovaj politički forum oduvijek predstavljao važan instrument na njezinom putu prema Europskoj uniji. Poručila je, stoga, kako će Republika Hrvatska i u budućnosti biti pouzdan partner SEI-a te nastaviti podupirati dobrosusjedske odnose sa zemljama jugoistočne Europe i njihove eurointegracijske procese. Zaključila je kako jedinstveno iskustvo koje uključuje različite modele političkog angažmana - od uspostave državnih institucija i postkonfliktnog oporavka, do približavanja članstvu u Europskoj uniji i aktivnog sudjelovanja u regionalnoj politici - daje Republici Hrvatskoj priliku da sudjeluje u kreativnom formiranju regionalne suradnje, u čemu SEI ima ključnu ulogu.



Pisane vijesti