Predsjednica Vlade posjetila Operativno vatrogasno zapovjedništvo za priobalje Divulje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_posjetila_operativno_vatrogasno_zapovjednistvo_za_priobalje_divulje.jpg

DIVULJE, 30. rujna 2009. (Hina) - Predsjednica vlade Jadranka Kosor danas je za posjeta Operativno-vatrogasnom zapovjedništvu za priobalje u Divuljama Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) rekla kako je ove godine, po podacima do 15. rujna, evidentirano 3105 požara, a čak 85 posto njih je ugašeno u roku od četiri sata, s čim se "svi možemo ponositi".

"Na taj način spašena je neprocjenjiva imovina i vođena briga prije svega o zaštiti ljudskih života", rekla je premijerka pozdravljajući interventnu postrojbu DUZS-a postrojenu u povodu njezina posjeta.

Kosor je izrazila zadovoljstvo protupožarnom sezonom koja završava danas ističući da je protupožarni angažman pridonio da ovogodišnja turistička sezona bude uspješna "iznad očekivanja".

Po riječima premijerke, angažman vatrogasaca, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom obrane i Ministarstvom vanjskih poslova, pridonio je da Hrvatska bude prepoznata kao "sigurna turistička destinacija".

"Time se doprinijelo da ovogodišnja turistička sezona bude dobra i iznad očekivanja jer su neki predviđali da će ovogodišnja turistička sezona biti lošija i do 30 posto od prošlogodišnje", dodala je premijerka Kosor. Istaknula je kako je protupožarni angažman "u općenacionalnom interesu".

Do kraja ove godine završit će veliki vladin projekt i iznimno velika investicija nabave 210 vatrogasnih vozila, rekla je premijerka Kosor, dodajući da će se do kraja godine predati preostalih 15 vatrogasnih vozila iz tog programa.

"Za 2010. godinu osigurat ćemo dovoljno proračunskih sredstava za poslove potrebne za gašenje požara, unatoč činjenici da će proračun za 2010. biti iznimno restriktivan zbog što bržeg izlaska Hrvatske iz krize", rekla je premijerka Kosor. Pritom je dodala kako se nikada ne smiju zaboraviti vatrogasci stradali na Kornatima prije dvije godine te da njihove žrtve obvezuju.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut je istaknuo da su pravodobnim angažmanom ove godine u Hrvatskoj spriječeni požari s katastrofalnim posljedicama kakvi su se događali u zemljama Sredozemlja, SAD-u i Australiji.

"To znači da su se turisti u našem priobalju osjećali sigurno", rekao je Trut, dodajući da je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina uspjela izgraditi moderan sustav zaštite i spašavanja.

Premijerka Kosor bila je u posjetu Divuljama u pratnji potpredsjednice vlade Đurđe Adlešič, ministra obrane Branka Vukelića, ravnatelja policije Olivera Grbića, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, kontraadmirala Ante Urlića te mnogobrojnih dužnosnika Splitsko-dalmatinske županije.



Pisane vijesti