Predsjednica Vlade pozdravila najavu proširenja optužnice protiv Mladića

ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednica vlade Jadranka Kosor pozdravila je danas najavu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o proširenju optužnica protiv Ratka Mladića i na zločine u Hrvatskoj kazavši "da je to dobro i da će i Hrvatska to tražiti".

Kosor je napomenula da je vezano uz to već održala konzultacije s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i dodala da je to i "naš zahtjev za zločine počinjene u Hrvatskoj".

"Mi ćemo i poduzeti neke korake s tim u vezi i zaista očekujemo da se to dogodi", kazala je premijerka, odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti u Domu Hrvatske vojske u povodu 20. obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske Kopnene vojske.

Upitana postoje li pravni mehanizmi za proširenje optužnice s obzirom da je izlazna strategija haaškog suda već na snazi, Kosor je odgovorila da na tome radi Ministarstvo pravosuđa te da će se, vjerojatno ministar pravosuđa sastati i s glavnim državnim odvjetnikom i sve te aspekte treba razmotriti i Državno odvjetništvo RH.

Što se tiče vlade i naših mogućnosti i mehanizama, inzistirat ćemo da se to dogodi i da se to učini zbog konačnog rješenja svih tih pitanja i za stabilnost u ovom dijelu svijeta na jugoistoku Europe, kazala je Kosor. Iznimno je važno da svi odgovorni za zločine, pogotovo zločinci - odgovorni za smrt tisuće i tisuće ljudi, za genocid - kakav je Mladić, moraju stati pred lice pravde i odgovarati. "To je jamstvo budućnosti, trajnog mira i stabilnosti i zbog toga ćemo sagledati sve pravne mogućnosti da se to zaista i dogodi", najavila je premijerka.

Upitana o Goranu Hadžiću, premijerka Kosor je rekla da očekuje i njegovo uhićenje i da stane pred lice pravde i odgovara za svoje zločine.



Pisane vijesti