Predsjednica Vlade na svečanosti uručivanja nagrada djelatnicima MORH-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_svecanosti_urucivanja_nagrada_djelatnicima_morh_a.jpg

ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - U povodu 20. obljetnice Oružanih snaga, Dana OS i Hrvatske Kopnene vojske na svečanosti u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" uručeni su danas izvodi o promaknućima, nagradama i pohvalama djelatnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

Odlukom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Ive Josipovića ukupno je promaknuto 136 časnika.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor, zahvalivši im na doprinosu u izgradnji, obrani i oslobađanju Hrvatske, istaknula je kako želi da nas snaga snaži i da se doprinos branitelja samostalnoj, neovisnoj i europskoj Hrvatskoj nikad ne zaboravi.

Žrtva onih koji su svoje živote i zdravlje založili u našu današnjicu i budućnost nas obavezuje, jer su pokazali kako se voli i brani domovina, poručila je.

Ostvarene su vjekovne težnje hrvatskog naroda za samostalnošću i slobodom i stvorene suvremene oružane snage, koje će moći odgovoriti novim sigurnosnim zahtjevima, kazala je Kosor. To je rezultiralo primanjem Republike Hrvatske u NATO savez, a profesionalizam i visoka razina sposobnosti Oružanih snaga prepoznata je i u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. O Hrvatskoj se danas s poštovanjem govori o zemlji koja doprinosi izgradnji boljeg i pravednijeg svijet, rekla je.

Hrvatska u skladu s gospodarskim trenutkom ipak iznalazi sredstva za daljnje opremanje i modernizaciju Oružanih snaga i na tome je angažiran cijeli niz hrvatskih tvrtki, rekla je premijerka. Bez vaše angažiranosti i predanosti naš obrambeni sustav ne bi bio snažan i vjerodostojan kao što jest, poručila je.

Najavila je da će vlada i dalje raditi na poboljšanju uvjeta rada u obrambenom sustavu te izrazila uvjerenost da će njegovi pripadnici vladinim odlukama biti zadovoljni.

Ministar obrane i izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Davor Božinović kazao je kako obilježavanje 20. obljetnice Oružanih snaga prigoda prisjećanja na njihovo stvaranje i pobjedničke oslobodilačke akcije Hrvatske vojske, ali i svih onih koji su u to ugradili svoje živote.

Neprocjenjivo iskustvo i pobjednički duh ugradili ste u stvaranje suvremenog obrambenog sustava, nadogradnju znanja i dostizanje novih standarda. Stekli ste poštovanje sudjelovanjem u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta na ponos i čast i prepoznate od naših saveznika, poručio je Božinović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić naglasio je važnost daljnje izgradnje Oružanih snaga na visokim standardima, kao dio obrambenog sustava koji štiti neovisnost i suverenost RH. Punopravnim članstvom u NATO savezu Oružane su snage stekle punu afirmaciju, a hrvatski vojnik prepoznat po profesionalizmu, stručnosti i hrabrosti. Čestitajući pripadnicima Oružanih snaga, Lovrić se prisjetio i onih koji su svoje živote ugradili u hrvatsku samostalnost i slobodu.

U ime promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih zahvalio se komodor Robert Hranj.



Pisane vijesti