Predsjednica Vlade s izaslanstvom Viteškog alkarskog društva

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Viteškog alkarskog društva i Grada Sinja, predvođeno predsjednikom društva Stipom Jukićem i sinjskim gradonačelnikom Ivanom Glavinom.

Sinjski alkari upoznali su predsjednicu Vlade sa završnim pripremama za održavanje 294. Sinjske alke, koja će se održati u nedjelju, 9. kolovoza 2009. godine, te su je pozvali da prisustvuje ovoj tradicionalnoj svečanosti.

Predsjednica Vlade istaknula je kako su sinjske alkarske svečanosti duboko ukorijenjene u povijesti i tradiciji hrvatskog naroda, a svojom su atraktivnošću i kvalitetom postale jednom od najvažnijih turističkih atrakcija Hrvatske. U tom je kontekstu predsjednica Kosor naglasila kako će skorašnjim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i alkarske svečanosti postati događajem od posebne važnosti za cijelu Europu.

Predstavnici Viteškog alkarskog društva premijerku su izvijestili i o aktivnostima na izgradnji Alkarskih dvora, iz kojih će po prvi puta krenuti ovogodišnja povorka Alkarskih kopljanika, a bilo je riječi i o pripremnim aktivnostima za obilježavanje 300. obljetnice čudesne obrane grada Sinja od Turaka, koje će se održati 2015. godine.



Pisane vijesti