Predsjednica Vlade: Sporazumom o arbitraži odvajaju se pregovori i rješavanje graničnog pitanja

ZAGREB, 30. listopada 2009. (Hina) - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor ocijenila je danas kako je vlada potporom i slanjem prijedloga sporazuma o arbitraži sa Slovenijom pokazala odlučnost da se taj veliki problem konačno riješi te odgovornost prema budućnosti Hrvatske, jer se njime odvajaju pregovori Hrvatske s EU i rješavanje graničnog pitanja.

"Mislim da smo donošenjem odluke da podupiremo taj sporazum i da ga pošaljemo u Sabor pokazali odlučnost da se jedan veliki problem konačno riješi, ali i s druge strane, odgovornost prema budućnosti Hrvatske, jer se ovim sporazumom, ako ga potpišemo, a ja vjerujem da hoćemo već sljedećeg tjedna, konačno odvajaju pregovori i rješavanje graničnog pitanja", kazala je Kosor na današnjoj sjednici vlade.

Premijerka je odbacila i neke prigovore da se dugo pregovaralo o vrlo malo stvari.

"To naprosto nije točno. Mi smo u taj sporazum uz ostalo ugradili nešto što je osobito važno za Hrvatsku, a to je da svi procesni rokovi oko posla arbitražnog suda počinju teći nakon potpisivanja sporazuma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", naglasila je Kosor.

To je, istaknula je, nešto što jamči definitivni završetak "našeg europskog puta". Za vladu i koaliciju taj je posao iznad svih poslova, dodala je.

Rasprava u Saboru o sporazumu vjerojatno će se održati u ponedjeljak, najavila je Kosor koja želi da rasprava bude u konstruktivnoj atmosferi.

Podsjetila je i da je nakon rasprave s koalicijskim partnerima o prijedlogu sporazuma razgovarala i s predstavnicima parlamentarnih stranka, a pritom se kao jedini prigovor pojavilo pitanje zašto se tek sada ide s tekstom sporazuma.

Jednostavno zato jer smo se do posljednjeg dana dogovarali i usuglašavali, a nije, kaže, željela nepotrebnu raspravu o nečemu što nije do kraja dogovoreno.

Podsjetila je i da se jutros trebala ponovno sastati s predsjednikom SDP-a (Zoranom Milanovićem), ali da se on nije pojavio, već je preko medija najavio da neće doći. "Dobro, to je stvar stila, svatko od nas ima svoj stil u ophođenju prema drugim ljudima i u političkom okruženju, političkom svijetu", kazala je Kosor.

Ocijenila je kako će se potpisivanjem sporazuma okrenuti nova stranica. "Za nas je ovo važan trenutak jer smatramo da potpisivanjem sporazuma, koji će se vjerojatno dogoditi sljedeći tjedan, okrećemo novu stranicu", kazala je Kosor zaključivši kako počinje s pripremama za put u srijedu i okončanje velikog posla.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i nekoliko zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim - prijedloge novih zakona o poljoprivredi i o tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.



Pisane vijesti