Vlada raspisala predsjedničke izbore za 27. prosinca

ZAGREB,30. listopad 2009.(Hina) - Prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 27. prosinca ove godine, a u slučaju drugog kruga on će se održati 10. siječnja iduće godine, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Odluka o raspisivanju izbora stupit će na snagu danom njene objave u Narodnim novinama, a kako je najavila predsjednica Vlade Jadranka Kosor to će biti iduće srijede.

Od tada počinju teći i rokovi za izbor predsjednika, kazala je Kosor, podsjećajući da nakon rokova za prikupljanje potpisa za kandidaturu od 12 dana i potom dva dana za verifikaciju kandidature počinje teći izborna kampanja.

Ti rokovi zadovoljavaju uvjet da se sve izborne radnje odrade na vrijeme s obzirom na, uz birače u RH, i na birače koji su izvan zemlje, a koji mogu na izborima glasovati u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, rekao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Uredbu o Uredu predsjednika Republike po prestanku mandata, a kojom se, na temelju zakona, reguliraju prava bivšeg predsjednika.

Odlučili smo se, u dogovoru s Uredom predsjednika, da će službenici koji će raditi u tom novom uredu biti premješteni ili iz Ureda predsjednika, ili tijela državne uprave, a samo iznimno putem natječaja.

Predsjednica vlade ističe kako je važno donijeti uredbu o uredu bivšeg predsjednika Republike prije donošenja proračuna za iduću godinu, jer se u proračunu mora otvoriti ta nova pozicija.

Kosor je također najavila da će se, nakon što završe izbori i izabere novi predsjednik Republike, prići i izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike, a na tragu prijedloga da se poveća broj potpisa za kandidiranje za predsjednika države.



Pisane vijesti