Predsjednica Vlade: Tražila sam izračun štete od seljačkih prosvjeda jer moram brinuti o proračunu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_trazila_sam_izracun_stete_od_seljackih_prosvjeda_jer_moram_brinuti_o_proracunu.jpg

ZAGREB,17. ožujka 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor danas je u Hrvatskom saboru naglasila da je izračun štete od nedavnih seljačkih prosvjeda zatražila jer joj je kao predsjednici vlade dužnost brinuti o državnom proračunu, odnosno novcu poreznih obveznika.

"Da, tražila samo to jer mislim da mi je to dužnost, budući da se radi o novcu iz državnog proračuna, a dužnost je moja i predsjednika Republike da nadziremo trošenje proračunskog novca", odgovorila je premijerka na pitanje nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara.

Izvijestila je da preliminarna izvješća, ona iz MUP-a, pokazuju da je samo za dnevnice i hranu policajaca koji su danonoćno osiguravali prosvjede te za oštećena dva policijska vozila, iz MUP-ova proračuna neplanirano utrošeno 1,7 milijun kuna.

"To je novac koji je izdvojen neplanirano iz proračuna MUP-a, a to je novac hrvatskih poreznih obveznika. Smatram da je moja dužnost javnosti podnijeti takvo izvješće", poručila je premijerka. Očekuje, kaže, još izvješća o izračunu štete od blokade prometnica za trajanja seljačkih prosvjeda.

"Time sam htjela reći da zajedno moramo skrbiti o proračunskom novcu", naglasila je.

Lesaru je čestitala na osnivanju stranke Hrvatski laburisti-stranka rada, poželivši joj uspjeha u politici, na što joj je Lesar zahvalio, ali i dodao kako vjeruje da će joj se ta čestitka "obiti o glavu".

Nezadovoljstvo je, pak izrazio što mu premijerka nije odgovorila na drugi dio pitanja, onaj je li izdala i nalog da se izračuna šteta koju je Hrvatska pretrpjela u zadnjih šest godina "zbog provođenja neoliberalne ekonomije isprepletene korupcijom".

SDP-ovka Nada Čavlović Smiljanec upitala je premijerku hoće li njezina vlada i dalje, kao što je, kaže, bio slučaj sa seljacima u Virovitici, slati policiju na prosvjednike.

Kosor je odbacila njezine navode da je slala policiju na seljačke prosvjednike, istaknuvši da su se policajci tijekom nedavnih prosvjeda držali dostojanstveno, da su unatoč tomu što su "trpjeli bubotke po leđima", osiguravali prosvjede, ali i protočnost prometa kako gospodarstvo ne bi trpjelo veće štete.

Naglasila je pritom kako za sve koji krše hrvatske zakone, pa i prosvjednike, vrijede ista pravila, pozvavši SDP-ovu zastupnicu da se i ona drži takvoga načela, te "ne ruši načelo pravne države".

Kosor je izrazila zadovoljstvo dogovorom koji je ministar poljoprivrede Petar Čobanković postigao sa seljačkim prosvjednicima - da se seljacima isplati 86 posto poticaja - 60 posto u novcu, a ostalo u repromaterijalu, "kao što je vlada na samom početku i nudila".

"Žao mi je što se to nekim zastupnicima ne dopada, jer svi moramo raditi na dobrobit Hrvatske i želim da se u borbi za izlazak iz krize, za završetak pregovora te protiv korupcije, i SDP konačno pridruži", poručila je premijerka.



Pisane vijesti