Predsjednica Vlade pozvala HDSSB da zajedno s vladom radi na dobrobit seljaka

ZAGREB,17. ožujak 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas HDSSB da se, umjesto obilaženja seljačkih prosvjeda, pridruži vladi u svemu što čini na dobrobit poljoprivrednika, posebno u Osječko-baranjskoj županiji gdje je ta stranka na vlasti.

"Nikome nije koristilo obilaženje seljaka i poticanje desanta na Zagreb koji se nije dogodio, a da se i dogodio, vlada bi se za stolom sa seljacima, kao i sada, dogovorila na njihovu dobrobit", poručila je Kosor HDSSB-ovu zastupniku Bori Grubišiću u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Grubišića je, naime, zanimalo hoće li i kako vlada pomoći četiri slavonske županije koje, naglasio je, imaju najvišu stopu nezaposlenosti i najmanji fiskalni kapacitet.

"Vlada namjerava učiniti sve što može i čini sve što može", odgovorila mu je Kosor, iznijevši podatke po kojima čak 70 posto svih potpora u poljoprivredi otpada na pet slavonskih županija.

HDSSB je pozvala i da, kao što je to učinila Vlada, oslobode poljoprivrednike od zakupa u Osječko-baranjskoj županiji.

"Ne može se sav teret rješavanja problema bilo gdje, pa i u poljoprivredi, svaljivati vladi na leđa. Zajedničkim snagama mislim da možemo još više i bolje", poručila je.

I riječi Nade Čavlović Smiljanec (SDP) da je osobno bila u Virovitici kad je policija krenula na seljake prosvjednike Kosor je protumačila kao priznanje da su SDP-ovi zastupnici obilazili prosvjednike, nudeći im svoja rješenja.

"Postignut je dogovor, ja znam da vam to nije drago, ali je tako", uzvratila je premijerka SDP-ovoj zastupnici Nadici Jelaš, koja ju je upitala tko od ministara nije govorio istinu, Petar Čobanković, koji je tvrdio da novca za zahtjeve seljaka nema, ili Ivan Šuker, koji je na kraju izvijestio da dogovor sa seljacima neće naštetiti proračunu.

"Oba ministra govorila su istinu, ono što su najavili i ostvarilo se. Nismo povrijedili proračun, jer da jesmo, bio bi rebalans i povećao bi se deficit", protumačila je Kosor.



Pisane vijesti