Predsjednica Vlade: Vlada nije tražila hitan zajam MMF-a

DUBROVNIK, 10. srpnja 2009. (Hina) - Hrvatska nije zatražila hitan zajam Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i sama zna što treba učiniti za izlazak iz krize, izjavila je danas u Dubrovniku hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Upitana na marginama Croatia Summita jesu li istiniti navodi nekih medija da je Vlada zatražila zajam MMF-a Kosor je rekla: "To nije točno".

"Sutra idemo s prijedlogom rebalansa, a vrlo brzo i sa sljedećim", kazala je premijerka.

Dodala je da će se nakon sutrašnje sjednice Vlade vidjeti svi potezi koji su poduzeti, a koji nisu vezani samo za rebalans, nego i za promjene zakona koji trebaju biti okvir za sve ono što će Vlada vjerojatno morati učiniti u sljedećem rebalansu.

"Mislimo da će građani i socijalni partneri to razumijeti, uvjereni smo da moramo sami raditi, ne tražeći ničiju pomoć", istaknula je Kosor.

I ministar financija Ivan Šuker odbacio je danas medijske špekulacije da Hrvatska pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o mogućoj financijskoj pomoći.

"Nitko s njima (MMF) ne pregovara. Sukladno članku IV. Statuta s MMF-om imamo redovne konzultacije, ali nitko s njima ne pregovara ni oko stand by aranžmana niti bilo čemu drugom", kazao je Šuker u telefonskoj izjavi za Hinu.

Špekulacije da Hrvatska pregovara s MMF-om o mogućoj financijskoj pomoći hrvatski su mediji prenijeli sa stranih agencija koje prenose pisanje njemačkog poslovnog dnevnika Handelsblatt. Taj njemački list danas je objavio kako najmanje 10 istočnoeuropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, pregovara s MMF-om o milijardama eura pomoći, budući da ih međunarodna financijska kriza pogađa teže no što se očekivalo. Handelsblatt je pritom naveo da skupina zemalja koje su se kod MMF-a prvi put raspitale za moguću financijsku pomoć uključuje Bugarsku, Hrvatsku i Makedoniju.



Pisane vijesti