Predsjednica Vlade zadovoljna što je Hrvatska zatvorila još tri poglavlja za pristupanje EU

ZAGREB, 5. studenog 2010.(Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izrazila je danas zadovoljstvo što je Hrvatska na međuvladinoj konferenciji danas zatvorila tri poglavlja pregovora s EU.

Sa zadovoljstvom konstatiram da smo još tri poglavlja zatvorili, danas imamo otvorena sva pregovaračka poglavlja za pristupanje Europskoj uniji i 25 zatvorenih, kazala je Kosor na početku sjednice Vlade.

Hrvatska je danas na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila pregovore u poglavljima 4. Sloboda kretanja kapitala, 14. Prometna politika i 34. Institucije.

U poglavlju institucije određuje se kako će Hrvatska kao buduća članica biti zastupljena u europskim institucijama, pa će primjerice Hrvatska imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u vijeću, a hrvatski će jezik postati 24. službeni jezik EU.

"To vrlo jasno govori da smo pri samom kraju pregovora za ulazak u EU", kazala je Kosor.

Idući mjesec očekuje se zatvaranje još četiri poglavlja, a za koji dan uslijedit će i Izvješće o napretku Hrvatske.

Vjerujemo da će to izvješće pokazati da smo napredovali, naglasila je premijerka koja vjeruje da će to biti i posljednje izvješće o napretku, budući se bliži kraj godine, a iduće godine očekuje se završetak pristupnih pregovora EU.

Premijerka Kosor također je istaknula da je s početkom ovog tjedna, odnosno od 1. studenoga ukinuta i druga viša stopa posebnog poreza na plaće i mirovine od 4 posto na plaće i mirovine iznad šest tisuća kuna.

Podsjetila je da je vlada kod uvođenja kriznog poreza najavila da će biti ukinut čim bude moguće što je sada i ostvareno.

Također je rekla da je od plaćanja kriznog poreza bilo oslobođeno oko 900 tisuća umirovljenika i oko 600 tisuća zaposlenih te da se vodilo računa o socijalno najosjetljivijim slojevima društva.

Kosor je podsjetila i da je nedavno izvješće Svjetske banke Doing business pokazalo da je Hrvatska napredovala za pet mjesta, što također pokazuje da Hrvatska izlazi iz krize.



Pisane vijesti