Priopćenje sa 89. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, kojom se određuje unutarnje ustrojstvo Zavoda, nazivi unutarnjih ustrojstvenih jedinica u njegovom sastavu, njihov djelokrug i način upravljanja te okvirni broj državnih službenika i namještenika za obavljanje poslova iz djelokruga Zavoda. Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost osnovan je temeljem članka 6. Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 1. travnja ove godine. Preuzima državne službenike, opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva, te prava i obveze Državnog zavoda za zaštitu od zračenja i Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost.

Vlada je Odlukom zadužila Hrvatski fond za privatizaciju za izgradnju pristupne ceste prema tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. Pićan. Naime, hrvatska je Vlada s Vladom Kraljevine Danske potpisala međunarodni Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, 5. srpnja 2000. godine. Temeljem tog obvezujućeg dokumenta tvrtka Rockwool Adriatic može zatražiti od RH obeštećenje, ukoliko se spomenuta pristupna cesta dužine 400 metara ne izgradi. Vlada je u travnju 2010. godine usvojila Program gospodarskog oporavka iz kojeg je vidljivo kako su upravo prioriteti gospodarske politike unaprjeđenje ukupnog ulagačkog okruženja i snažna promocija i poticanje novih izravnih ulaganja u RH. Za daljnji razvoj investicijskog okruženja i povećanje atraktivnosti i konkurentnosti uvjeta koji udovoljavaju poslovnim potrebama potencijalnih ulagača, potrebno je kontinuirano aktivno raditi na uklanjanju prepreka za ulaganja, kao i na rješavanju konkretnih problema stranih ulaganja u RH. Stoga je neupitno da je izgradnja ove pristupne ceste u interesu RH.

Donesena je Odluka o organizaciji Summita/Konferencije o procesu euroatlantskih integracija, koji će se održati u Dubrovniku, 8. i 9. srpnja 2011. godine. Za njegovu pripremu, organizaciju i provedbu određeno je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Vlada je donijela i Odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Republiku Hrvatsku. Naime, stranci koji su nositelji valjane schengenske dozvole boravka ili vize za kratkotrajni boravak privremeno ne trebaju vizu za ulazak u RH, ako ulaze brodovima na kružnom putovanju u svrhu turističkog posjeta. Ova Odluka vrijedi do 31. prosinca 2011. godine.

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. U studenom 2010. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga RH koji sudjeluju u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) te će se u mirovnu misiju UN-a u Indiju i Pakistan uputit u svojstvu vojnog promatrača na godinu dana jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prihvaćeno je Izvješće o poduzetim aktivnostima u vezi nezakonitog rada i zapošljavanja maloljetnika u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2010. godine.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad 68. međunarodnim zasjedanjem Europskog parlamenta mladih, koje će se održati u Zagrebu, u listopadu 2011. godine.

Pokrenut je postupak za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o pružanju konzularne pomoći i zastupanju u izdavanju viza. Sklapanje Sporazuma predlaže se kako bi se u odnosima Republike Hrvatske i Republike Crne Gore stvorio potrebni međunarodnopravni okvir za nastavak i daljnje razvijanje suradnje između konzularnih službi dviju zemalja u području na koje se Sporazum odnosi.

Također, pokrenut je postupak za sklapanje Ugovora između država članica Zdravstvene mreže jugoistočne Europe o aranžmanima države domaćina o sjedištu Tajništva Zdravstvene mreže jugoistočne Europe. Potpisivanjem ovog Ugovora Republika Hrvatska i ostale države članice Zdravstvene mreže jugoistočne Europe preuzimaju obvezu prihvaćanja regionalne odgovornosti čime će potaknuti postojeće i nove partnere na uključivanje u regionalnu političku i tehničku suradnju u području javnog zdravstva.

Prihvaća se Memorandum o suglasnosti za realizaciju interoperativnog ePoziva iz vozila. Ovlašćuje se ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje da, u ime Vlade Republike Hrvatske, potpiše Memorandum, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje određuje se koordinatorom aktivnosti na nacionalnoj razini u provedbi Memoranduma. Uvođenje i uporaba ePoziva iz vozila u svrhu razmještaja pomoći u izvanrednim situacijama spasit će ljudske živote i smanjiti socijalni teret poboljšanjem obavješćivanja o prometnim nesrećama i bržom intervencijom hitnim službi.

Vlada nije prihvatila Prijedlog programa restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije.

Na osobni zahtjev, Sandra Cvikić razriješena je dužnosti članice Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a novim članom imenovan je Mato Golubičić.

Radi isteka mandata, dužnosti predsjednica i članova Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje razriješeni su Ružica Razum, Josip Brana, Vesna Budinski, Ljiljana Klinger, Valerija Majsec Vrbanić, Bernardo Pleše i Vera Šutalo. Novom predsjednicom i članovima imenovani su Mihaela Adamović, Vera Šutalo, Sonja Pečar Karabaić, Blaženka Valentina Mandarić, Nijaz Karić, Narcisa Vojnović te Jasenka Đenović.



Pisane vijesti | Priopćenja