Predsjednik Republike očito krši zakone. Takvo je ponašanje nedopustivo, predstavlja puzajući državni udar

  • Slika /Vijesti/2021/listopad/29 listopada/VRH_1671 (1).jpg

"Danas možemo reći da smo zajedničkim naporima, kada se gledaju statistike, postigli turističke rezultate iznad svih očekivanja", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon susreta s predstavnicima turističkog sektora tijekom boravka u Dubrovačko—neretvanskoj županiji.

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma održavaju se na samom hrvatskom jugu koji je imao, kako je rekao premijer Plenković, "zahtjevnu situaciju zbog pandemije bolesti COVID-19 i koji je osjetio i financijski i u pogledu dolazaka i funkcioniranju svih kompanija u turističkom sektoru, posebno teške okolnosti u proteklih godinu i pol dana".
 
Čestitka svim akterima u turističkom sektoru
 
Plenković je kazao da je danas razgovarao i s dubrovačko-neretvanskim županom i čelnicima lokalne uprave o tome kako da Vlada pomogne tim jedinicama lokalne i područne samouprave s beskamatnim zajmovima koji će im omogućiti normalno funkcioniranje i normalnu likvidnost s obzirom na brojne obveze koje trebaju servisirati te s obzirom na manjak prihoda koji imaju unatoč tomu da je ovogodišnja turistička sezona bila bolja od prošlogodišnje.
 
"Čestitam svim akterima u turističkom sektoru na postignućima. Njihov rad, dobra priprema sezone, požrtvovnost, uz pravodobne epidemiološke mjere kao i cijela kampanja sigurnog boravka u Hrvatskoj, omogućila je da  u epidemiološkom smislu Hrvatska bila u narančastom do početka školske godine u Bavarskoj, čime smo učinili maksimum u pogledu trajanja ovog srca sezone", istaknuo je predsjednik Vlade. 
 
Dodao je da je i postsezona jako dobra te pozvao sve na cijepljenje, istaknuvši da nas je COVID do sada koštao 40 milijardi kuna.
 
Gotovo 5 milijardi kuna potpora za djelatnosti u turizmu
 
Mi smo dali gotovo pet milijardi kuna za djelatnosti u turizmu ili usko povezane s turizmom, to su sredstva za 36.000 kompanija, čak 190.000 radnika koji su iz proračuna dobili plaće ili su na drugi način, sektorskim programima potpore,  bili omogućeni da premoste ovu krizu”, rekao je.
 
"Poruke koje smo dobili od ključnih aktera u turističkom sektoru su bile sjajne. Iznenadili biste se, sasvim drugačiji feeedback smo dobili u odnosu na ono što čujemo od oporbe u Saboru. Vrlo bi bilo korisno za javnost da i njihov glas čujete. Dogovorili smo da na ovako dobroj suradnji radimo i na pripremi turističke sezone 2022. godine", rekao je Plenković, čestitavši svim dobitnicima nagrada koje će biti izručene danas.
 
Kazao je da se danas razgovaralo i o zadržavanju sezonskih radnika. "Svi nam govore o nedostatku radnika. Negdje je do toga došlo zbog manjka ljudi, radne snage. Drugdje što neki nisu očekivali ovako zahtjevnu i dinamičnu sezonu", rekao je. 

Razgovaralo se i o ubrzavanju procedure za izdavanje radnih dozvola za one radnike koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU. "Radit ćemo na bilateralnim sporazumima, ali i na ubrzanju procedura čime će se omogućiti da sezonci ostanu vjerni svojim poslodavcima i da imamo koncept stalnog sezonca te da se ubrza proces izdavanja radnih dozvola", dodao je.
 
Iz EK za Banovinu i Zagreb milijarda eura bespovratnih sredstava
 
"Danas smo dobili i informaciju da je EK danas u pismenoj proceduri donijela odluku o sredstvima za sanaciju šteta od potresa. Hrvatskoj će biti dodijeljeno 319 milijuna eura za sanaciju šteta od potresa na Banovini, a oko 40 milijuna eura avansa će biti uplaćeno u proračun uskoro. Ukupno milijarda eura bespovratnih sredstava za Zagreb i Banovinu  za sanaciju štete od potresa”, kazao je Plenković.
 
Predsjednik Republike flagrantno krši zakone
 
Upitan za komentar današnjih događaja u Požegi, predsjednik Vlade kazao je da je bio u programu i vidio je samo kratak rezime.
 
"Vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika Republike, ovo se slobodno može nazvati puzajućim državnim udarom. Ne dopustiti ministru obrane da govori na prisezi hrvatskih vojnika u Požegi je nešto što je bez presedana. Očito je da se to jugo preselilo i u Slavoniju. Takvo egzaltirano ponašanje je ponovno suprotno zakonu predsjednika Republike i to je nedopustivo", rekao je Plenković.

Dodao je da predsjednik flagrantno krši zakone. "Kršio je Zakon o sudovima i predlaganju kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda što je potvrdio i Ustavni sud. Danas krši Zakon o obrani koji je izmijenio Hrvatski sabor u vrijeme dok je on bio na čelu SDP-a. Zatim, nepoštivanje Zakona o blagdanima. Imate predsjednika države koji ne čestita Dan državnosti hrvatskom narodu, koji ignorira Dan neovisnosti, a za ljudima na Dan Hrvatskog sabora čestita Dan neovisnosti", istaknuo je predsjednik Vlade, ponovivši da su to tri primjera nezakonitog ponašanja predsjednika Republike.

Vladavinu prava i poštivanje zakona staviti u funkciju države

Plenković je kazao da će se 9. studenog održati i Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost jer moraju vidjeti kako usuglasiti bitno različite stavove o vladavini prava i poštivanja zakona staviti u funkciju normalnog funkcioniranja države.

"On je danas osnažio položaj ministra obrane u mojoj vladi, Banožić je od danas jači i snažniji ministar nego što je bio do jučer i on će morati s njim naći način funkcioniranja, jer će on biti ministar dok ova Vlada ima većinu, a imat će je sigurno do ovog doba  2024. godine. Ja, upozoravajući na nezakonito ponašanje, najavljujem taj sastanak, a onda ćemo vidjeti", rekao je.

"Moram točno vidjeti što je bilo s Hranjom, ali pritisak koji radi predsjednik Republike na načelnika Glavnog stožera koji je imenovan i uz moj supotpis", dodao je Plenković, kazavši da će, kada dođe u Zagreb, vidjeti što se dogodilo. "Iz ovih informacija koje imam ne želim ići do kraja", rekao je, a na novinarsko pitanje odgovorio da nema prepirke. 

"Ovo je nezakonito ponašanje. Ljubazno upozoravam, naročito televizijske kuće, da tu lažnu tezu o prepirki mičete iz etera. Zlorabite svoju ulogu i dezinformirate hrvatsku javnost", kazao je Plenković.

"Ako netko ministru obrane na ovakav način oduzima pravo govora na prisezi vojnika, jel to neko privatiziranje vojske? To je nečuveno", rekao je Plenković.

Upitan proziva li predsjednika Republike za državni udar, premijer je ponovio da je nečuveno oduzeti pravo govorenja ministru na prisezi vojnika.

Kontinuirano veći proračun MORH-a

"Hrvatska vojska u mandatu moje prve i druge Vlade, za razliku od njegove, ima kontinuirano veći proračun, stavlja hrvatskog vojnika u prvi plan, vraćamo hrvatsku vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, Pulu, Varaždin... Hrvatska vojska je sa svime što smo mi napravili za status hrvatskih vojnika, za nabavu naoružanja, političku odluku za nabavu višenamjenskih borbenih  aviona, to je projekt moje Vlade, to je naša odluka.  HDZ je taj koji će HRZ-u i hrvatskoj obrani i hrvatskoj vojsci osigurati takvu sposobnost da će narednih 40 godina imamo takvu silu koja će odvraćati bilo koga kome padne na pamet da ima pretenzije prema našem teritoriju", naglasio je premijer.
 
"Sedam milijardi je proračun MORH-a. Pogledajte malo što smo predložili. Naša pozicija je respekt prema vojsci, prema časnicima, dočasnicima, vojnikinjama, vojnicima i obrani. Nije Vlada ta koja generira konflikt", kazao je.
 
Munjevit gospodarski oporavak, rast minimalne i prosječne plaće
 
"Mi imamo toliko važnih tema a ako netko ima vremena i bavi se ovakvim stvarima na ovakav način, to u hrvatskoj javnosti nije nikakva prepirka nego ogromna razlika između odgovornog i bitnog i neodgovornog, čak i nezakonitog i nebitnog", rekao je, istaknuvši da zahvaljujući Vladinim mjerama imamo munjevit gospodarski oporavak, rast BDP-a od 9 posto.
 
Dodao je da je u mandatu SDP-ove, Milanovićeve Vlade, minimalna plaća porasla za dvjestotinjak kuna. "Mi smo startali s 2496 kuna. Danas je ta minimalna plaća 3750 kuna ili 500 eura neto. To je bitan korak naprijed. Vlada ima taj instrument na raspolaganju da podigne standard onima koji imaju najmanju plaću. Idemo korak po korak. Kao što se u našem mandatu digla prosječna plaća na više od 7.100 kuna, medijalna plaća na više od 6.000 kuna, tako se digla sada i minimalna plaća na preko 50 posto prosječne i na 60 posto medijalne. Koliko god se činilo nekom da je malo, to je u usporedbi s njima puno, puno više", zaključio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković