Predsjednik Sanader i ministar Primorac razgovarali s japanskim ministrom znanosti Tanahashijem

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razgovarao je danas s japanskim ministrom znanosti i tehnologije Yasufumijem Tanahashijem o mogućem osnutku zajedničkog fonda radi unapređenja suradnje znanosti i industrije u Hrvatskoj, u kojemu bi, osim japanske Vlade, sudjelovale i japanske tvrtke.

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razgovarao je danas s japanskim ministrom znanosti i tehnologije Yasufumijem Tanahashijem o mogućem osnutku zajedničkog fonda radi unapređenja suradnje znanosti i industrije u Hrvatskoj, u kojemu bi, osim japanske Vlade, sudjelovale i japanske tvrtke.

Svrha posjeta japanskog ministra jest razmjena iskustava u provedbi znanstvene i tehnološke politike između Hrvatske i Japana te unapređenje suradnje u znanosti, obrazovanju i tehnologiji, priopćilo je Ministarstvo znanosti.

Japanski ministar Tanahashi istaknuo je da japanska Vlada u pravilu ulaže u zemlje koje veliku pozornost daju obrazovanju i znanosti, te da je Hrvatska svakako u toj skupini zemalja. Izrazio je želju za suradnjom, pogotovo u područjima znanosti koja se bave zdravom hranom i okolišem, marikulturom te u medicini i genetici.

Ministar Primorac predstavio je japanskom kolegi hrvatski znanstveni obrazovni sustav, pozvao japanske znanstvene institute da pomognu u evaluaciji hrvatske znanosti te japanske znanstvenike i institucije na suradnju u genetici.

Premijer Ivo Sanader razgovorao je s japanskim ministrom o unapređenju gospodarske i znanstvene suradnje dviju zemalja.

Japanski je ministar tom prigodom u ime svoje Vlade zahvalio hrvatskom premijeru na potpori za ulazak Japana u stalno članstvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćilo je Ministarstvo znanosti.



Pisane vijesti