Vlada: Doplatak za djecu obuhvatit će još oko 14 tisuća djece

Doplatak za djecu obuhvatit će još oko 14 tisuća djece, odnosno oko 7,5 tisuća korisnika, rezultat je to izmjena i dopuna Zakona o doplatku za djecu koje je Vlada utvrdila na današnjoj sjednici u Krapini.

KRAPINA, 5. svibnja 2005. (Hina) - Doplatak za djecu obuhvatit će još oko 14 tisuća djece, odnosno oko 7,5 tisuća korisnika, rezultat je to izmjena i dopuna Zakona o doplatku za djecu koje je Vlada utvrdila na današnjoj sjednici u Krapini.

Naime, te bi izmjene ukinule dosadašnji uvjet o tri godine prijavljenog boravka i prebivališta u Hrvatskoj, a doplatak bi mogli dobiti i stranci sa stalnim boravkom.

Za nova pravila trebat će mjesečno dodatnih oko 3,6 milijuna kuna, kaže potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor.

No, to neće dodatno opteretiti državni proračun koji je za ovu godinu planirao 1,5 milijardi kuna.

Od 2002. do početka ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 35 žrtava trgovine ljudima, rekla je Kosor izvještavajući Vladu o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima.

Prošle je godine zabilježeno 19 žrtava, od čega je šest bilo hrvatskih državljana. Žrtve su uglavnom žene, a najčešće je riječ o seksualnom iskorištavanju.

Hrvatska je uspostavila nacionalno sklonište za žrtve trgovanja ljudima, kapacitet mu je 15 osoba, a trenutno su tamo dvije osobe, rekla je Kosor.

Vlada je utvrdila i zakonske prijedloge o sredstvima za zaštitu bilja, te o lovstvu i poslala ih Saboru na hitno donošenje, jer su dio usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.



Pisane vijesti