Predsjednik Vlade: 14 potpisanih ugovora i 180 milijuna kuna za niz projekata konkretna je podrška revitalizaciji Knina


Na konferenciji za novinare nakon 52. sjednice Vlade održane u Kninu predsjednik Vlade zahvalio je gradonačelniku Knina Jeliću na gostoprimstvu, županu Pauku i svim ministricama i ministrima koji su bili sjednici Vlade, a posebno ministru hrvatskih branitelja Medvedu, koji je sa suradnicima proteklih godinu i pol dana radio na Prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima i pravima njihovih obitelji.
 
"Zahvaljujem i potpredsjedniku hrvatske Vlade ministru Krstičeviću ne samo na participaciji na sjednici danas,već i na svim aktivnostima koji su on i Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvounutarnjih poslova poduzeli u pripremi 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, najsjajnije pobjede Hrvatske vojske u oslobodilačkom Domovinskom ratu, koja je, ne samo prekinula situaciju u Republici Hrvatskoj na način da je oslobođena većina tada okupiranog područja i otvoren put u odnosu strateškog odnosa snaga za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, nego i iz korijena promijenila strateški balans u Bosni i Hercegovini, omogućila da se spriječi nova Srebrenica, kao i sklapanje Pariško-daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Istaknuo je da je današnja sjednica bila poruka Vladinih aktivnosti onim dijelovima Hrvatske i gradovima kojima je ona posebno potrebna, podsjetivši da je Vlada prvu sjednicu izvan Zagreba održala u Vukovaru 17. studenoga, potom sredinom veljače u Sisku, a danas 4. kolovoza, u Kninu.
 
"Jedanaest točaka dnevnoga reda, četrnaest potpisanih ugovora, preko 180 milijuna kuna, što izravnih sredstva iz proračuna, što kroz europsko financiranje, kao i naznaka niza drugih projekata, pridonijet će gospodarskom razvoju i revitalizaciji Grada Knina i drugih gradova i općina Šibensko – kninske županije", kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je riječ o snažnoj i kontinuiranoj poruci davanja priznanja, uvažavanja i zajedničkog djelovanja Vlade sa županijama i s jedinicama lokalne samouprave. Izrazio je zadovoljstvo količinom projekata i konkretnim točkama na čijoj se zajedničkoj realizaciji već radi, naznačivši da će sve o čemu se razgovaralo, a danas se nije stiglo usvojiti, služiti kao poticaj za zajednički dijalog i suradnju u godinama koje su pred nama.
 
Župan šibensko-kninski Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo što je sjednica Vlade održana u Kninu pred proslavu obljetnice Oluje, pozdravivši jedanaest točaka koje se odnose na Grad Knin i koje Gradu i Županiji donose 180 milijuna kuna i četrnaest potpisanih projekata. 
 
"Kao župan mogu kazati da mi je veliko zadovoljstvo da Vlada skrbi o svakom dijelu Republike Hrvatske. Izjasnili smo se o nekim našim projektima i stanju županije koja je prošla vremena krize. Idemo nezaustavljivo putem napretka", poručio je Pauk.
 
Gradonačelnik Jelić u ime Grada Knina i svih građana zahvalio je Vladi na organizaciji sjednice u povodu velike državne obljetnice, izrazivši posebno zadovoljstvo darovanjem bivše vojarne Krka, čime su stečeni svi preduvjeti za rad na ulazu u Nacionalni park Krka s kninske strane. Zahvalio je na darovanju zemljišta za dječji vrtić i posebno podvukao važnost formiranja zemljišne knjige za Katastarsku općinu s aspekta imovinsko-pravnih odnosa.
 
Ministar Medved posebno je naglasio što je danas u Kninu, uoči obilježavanja 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na sjednici Vlade usvojen Prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.
 
Zahvalio je na potpori predsjedniku Vlade i svim kolegicama i kolegama ministrima, svim braniteljima i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svim članovima radnih skupina i pojedincima koji su svojim znanjem i iskustvom pridonijeli predlaganju snažnog dokumenta – koji u svom sadržaju objedinjuje najvažnija pitanja vezana za populaciju hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata.
 
Potpredsjednik Vlade Krstičević podsjetio je da je na današnji dan započela Vojno-redarstvena akcija Oluja.
 
"Danas, 22 godine nakon Oluje imali smo sjednicu u našem Kninu i bavili smo se gospodarstvom, da život u Kninu i Šibensko - kninskoj županiji bude bolji. Hrvatski branitelji temelj su moderne hrvatske države. Oluja je za sve nas simbol junaštva i danas se još jednom zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja, svim stradalnicima Domovinskog rata na današnjem miru, na današnjoj slobodi", kazao je Krstičević.
 
Izrazio je zadovoljstvo što je danas upravo Vlada Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske narodne stranke i koalicijskih partnera u Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu, donijela Prijedlog zakona o braniteljima.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković