Predsjednik Vlade: 2009. mogla bi biti velika godina za Hrvatsku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_2009_mogla_bi_biti_velika_godina_za_hrvatsku.jpg

ZAGREB, 12. studenog 2008. (Hina) - Sljedeća godina mogla bi biti velika godina za Hrvatsku, godina u kojoj će ona ući u NATO i završiti pregovore s Europskom unijom, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Zagrebu, nakon sastanka s europskim povjerenikom za proširenjem Ollijem Rehnom.

"Godina 2009. mogla bi biti velika godina za Hrvatsku, kad će ona postati članicom NATO-a i završiti pregovore se EU... Učinit ćemo sve što je moguće da to postignemo", rekao je premijer Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s povjerenikom Rehnom kojoj su bili nazočni i brojni članovi hrvatske Vlade s kojima se povjerenik prije toga susreo.

Rehn je naglasio da je došao kako bi ohrabrio Hrvatsku i prenio važnu poruku, sadržanu u prošlotjednom izvješću o napretku, da Hrvatska može završiti pregovore do kraja 2009. ako ispuni sve potrebne uvjete i završi svoj dio posla.

"Na temelju napretka koji je Hrvatska ostvarila, Europska komisija smatra da ona može završiti zadnju fazu pregovora do kraja 2009. ako ispuni sve potrebne uvjete", rekao je Rehn, ponovivši da to nije "bianco ček" i da se "pokazatelji mogu i mijenjati u svjetlu napretka koji Hrvatska postigne", ali uz ocjenu da je ispunjavanje uvjeta izvedivo. "Uvjeravam vas da vas Europska komisija podupire i želi vam uspjeh u tim izazovima", rekao je Rehn.

Premijer Sanader rekao je kako Hrvatska posebno cijeni što je EK izašla s uvjetovanom godinom završetka pregovora, najavom financijskog paketa za Hrvatsku i najavom o formiranju radne skupine za izradu hrvatskog pristupnog sporazuma u vremenima koja nisu sklona ni lagana ni za EU ni za Hrvatsku, zbog zamora od proširenja, problema oko Lisabonskog ugovora i velike europske i globalne financijske krize.

"U tim teškim okolnostima EK donosi odluku da je spremna 2009. završiti pregovore ako RH učini svoj dio posla", rekao je Sanader.

Dodao je da su zadaće i izazovi pred Hrvatskom prije svega nastaviti borbu protiv organiziranoga kriminala i korupcije, nastaviti s reformom pravosuđa i javne uprave, te privatizacijom brodogradilišta.

"Tvrdo pregovaram oko privatizacije brodogradilišta, ali je činjenica da to moramo napraviti", naglasio je premijer, dodajući da bi se to moralo učiniti kad i ne bi bilo pregovora s EU.

"Vidimo da postoje izgledi da uskoro postignemo dogovor o restrukturiranju brodogradilišta kako bi mogli ići dalje s poglavljem o tržišnom natjecanju koje uključuje i državne potpore... Provedba će sigurno tražiti vrijeme, ali je važno da postignemo sporazum kako bismo mogli dići dalje", rekao je Rehn. Dodao je da je europski cilj imati zdrav hrvatski brodogradilišni sektor koji bi bio konkurentan u EU, čiji će dio biti i hrvatska brodogradilišta. To nije nešto što se treba učiniti samo za Bruxelles, nego i zbog hrvatskih poreznih obveznika, naglasio je povjerenik, dodajući da Hrvatska u tom sektoru ima najvišu razinu državne pomoći po glavi stanovnika u Europi.

Međutim, među zadaćama koje Zagreb mora riješiti Rehn je kao "prvi i najvažniji prioritet" naveo pitanje reforme pravosuđa i borbe protiv organiziranoga kriminala i korupcije.

"Nedavna tragična ubojstva istaknula su važnost postizanja konkretnih rezultata", naglasio je povjerenik Rehn, dodajući da Komisija želi da hrvatske vlasti pokažu da su sposobne privesti počinitelje pravdi.

Na novinarsko pitanje o graničnom problemu Hrvatske i Slovenije zbog kojega je Ljubljana blokirala na nedavnoj međuvladinoj konferenciji otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja pristupnih pregovora Hrvatske s EU, Rehn je ponovio kako "bilateralna pitanja treba rješavati na bilateralnoj razini", ali je isto tako, napominjući kako želi biti otvoren i pošten, naglasio da otvaranje i zatvaranje bilo kojeg poglavlja traži konsenzus svih zemalja članica.

Premijer Sanader izrazio je nadu da će se ta pitanja pomaknuti za vrijeme mandata nove Vlade slovenskoga premijera Boruta Pahora, kako bi se još za vrijeme trajanja francuskog predsjedanja EU-om, odnosno do kraja ove godine, što više poglavlja otvorilo i zatvorilo.

Povjerenik Rehn je rekao da je Europska komisija izradila zajednička stajališta za osam poglavlja koja bi mogla biti otvorena.

Što se tiče upravljanja pretpristupnim fondovima, europski povjerenik je naglasio da se na tom planu uočavaju "sustavna poboljšanja" i pozitivan napredak i na srednjoročnom i na dugoročnom planu, dok ima još izazova na onom kratkoročnom zbog čega je, kako je rekao, dao poticaj hrvatskim nadležnim tijelima da "danonoćno rade" kako bi se sredstva maksimalno iskoristila.



Pisane vijesti