Predsjednik Vlade Andrej Plenković na obilježavanju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/17 studeni/H20171117015119.jpg

"Brzina digitalne revolucije uvelike određuje našu budućnost i našu prilagodbu u digitalno društvo", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na obilježavanju 25 godina interneta u Hrvatskoj, kada je u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno uspostavljena hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža CARNet.

Predsjednik Vlade naglasio je da je digitalno vrijeme ubrzalo revoluciju djelovanja, rada, poslovanja, načina promišljanja i korištenja vremena.

Govoreći o Digital Summitu održanom u Tallinnu krajem rujna, premijer Plenković ustvrdio je da zemlje poput Estonije, koje su površinom manje od Hrvatske, a stvaraju prepoznatljivu nišu u digitalnom društvu, mogu biti poticaj stručnjacima u toj domeni da i Hrvatska uhvati korak. Predsjednik Vlade je naglasio da se Hrvatska može ponositi postignućima u nekim segmentima, kao što je usluga u zdravstvu e-Recept, kakva ne postoji u mnogim državama članicama Europske unije.

"Hrvatska je, zahvaljujući ljudima poput vas i svima onima koji danas pridonose jačanju digitalnog društva, napravila izrazito pozitivne iskorake. Danas smo svjesni svega pozitivnoga što internet, digitalno društvo i informacijsko-komunikacijske tehnologije donose", rekao je premijer Plenković.

U informatičkoj i telekomunikacijskoj industriji zaposleno je oko 24.000 osoba u Hrvatskoj, prihodi su veći od 22 milijarde kuna, a ostvaruje se i rast od oko tri posto. U Hrvatskoj je nešto manje od 1,1 milijuna fiksnih i oko 3,4 milijuna mobilnih priključaka na internet što potvrđuje da smo dio jedinstvenog digitalnog tržišta.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na drugu stranu koju donosi korištenje interneta, naglasivši pritom pitanja sigurnosti općenito i kada djeca koriste internet, korištenja interneta za upućivanje nepouzdanih i netočnih informacija te, u konačnici, za govor mržnje na internetu.

"To predstavlja veliku odgovornost za institucije i državu na području koje nije sasvim regulirano jer se internet tako brzo razvija, usporedno sa zakonodavcima i vladama, kao da oni koji ga trebaju regulirati love korak za njim i tehnologijom; obrnuto od onoga što bi bilo prirodno i normalno", rekao je premijer Plenković.

Posebno je naglasio element odgovornosti u svijetu mreža gdje postoje oni koji djeluju, a za koje se ne zna tko su i što zapravo stavljaju na internet.

"U razdoblju pred nama moramo naglasiti segment odgovornosti i preciznijeg reguliranja kako bi svi dionici ovoga procesa imali odgovornost i djelovanje koje je zakonito i etično", rekao je premijer.

Kao najveće prednosti i koristi interneta premijer Plenković je istaknuo znanje, obrazovanje, mogućnost da se s bilo kojeg kraja svijeta steknu neposredne, brze, trenutne informacije o svemu što se zbiva globalno.

"Zbog toga nam u smislu učenja i informiranosti ovaj iskorak koji je Hrvatska napravila prije 25 godina nepovratno mijenja način našega života i komuniciranja", kazao je predsjednik Vlade iskreno zahvalivši svima koji su Hrvatsku otvorili svijetu i na nepovratni digitalni način u jedinstvenom povijesnom trenutku za našu zemlju.

Uz predsjednika Vlade bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Foto: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva / Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković