Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio izložbu ''Vasko Lipovac – Retrospektiva''

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/14 rujna/Izložba/DSC_2151.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je večeras u Klovićevim dvorima izložbu ''Vasko Lipovac – Retrospektiva''. Uz predsjednika Vlade otvaranju izložbe nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
''U suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj praksi Vasko Lipovac postao je jedinstven i prepoznatljiv ponajprije po svom razmišljanju o čovjeku u jednom širem kozmičkom poretku. U žanrovskom i oblikovnom smislu takav je umjetnički prosede kod Lipovca rezultirao nečim drugačijim od dominantnih modernističkih trendova – umjetnik je tijekom cjelokupnog djelovanja ostao dosljedan sebi i svojoj vlastitoj poetici'', kazao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je da Lipovčev opus sadrži nebrojeno više radova nastalih tijekom njegovih pet desetljeća dugoga stvaranja te da će svi posjetitelji ove izložbe imati priliku vidjeti čak 250 djela.
 
''Među odabranima mnoga su dobro znana, a pojedina od njih nepoznata široj javnosti. Time će posjetitelji napokon imati prigodu steći podrobniji uvid u sve faze stvaralaštva Vaska Lipovca, čiji su radovi dosad bili javno dostupni dobrohotnošću umjetnikove obitelji i njezine spremnosti da javnosti otvori vrata njegova splitskog ateljea'', rekao je predsjednik Vlade dodavši da je Vasko Lipovac bio jedinstvena pojava u hrvatskoj likovnosti.
 
''Stoga ova izložba nije samo izraz poštovanja, duga i pijeteta prema preminulom velikanu hrvatske umjetnosti, nego je i svima nama jedinstvena prigoda da s umjetnikom i njegovim vrhunskim opusom ostvarimo trajni odnos vrijedan poštovanja i divljenja'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Na kraju svoga govora predsjednik Vlade zahvalio je obitelji Lipovac i svima koji su, svjesni umjetnikove izvrsnosti i važnosti za Republiku Hrvatsku, s velikim znanjem, entuzijazmom i angažiranošću ostvarili ovakav velebni muzeološki i kulturološki projekt.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković