Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministricom obrane Talijanske Republike Robertom Pinotti

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/19 srpnja/Pinotti/DSC_5820.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ministricom obrane Talijanske Republike Robertom Pinotti. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Hrvatska i Italija su prijateljske i susjedne zemlje te su politički odnosi ocjenjeni vrlo dobrima.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je važnost suradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti u okviru NATO-a i Europske unije u kontekstu aktualnih globalnih zbivanja i sigurnosnih izazova.
 
Bilo je riječi i o unaprjeđenju suradnje u području obrane kroz zajedničko sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama NATO-a i UN-a.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo nedavno održanim sastankom na vrhu Berlinskog procesa u Trstu, a složili su se da je proširenje Europske unije na jugoistok Europe važno i u kontekstu stabilnosti i sigurnosti.
 
Predsjednik Vlade posebno je istaknuo da je Hrvatska, zahvaljujući velikom trudu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, donijela  Strategiju nacionalne sigurnosti.
 
Razgovaralo se i o migracijama te je ocjenjeno važnim nastaviti jačati nadzor vanjskih granica Europske unije.
 
Bilo je riječi i o požarima kojima je zahvaćeno nekoliko europskih zemalja. Zaključeno je da je potrebno usvojiti protokole koji će definirati načine međusobnog korištenja zračnih snaga i uzajamne pomoći.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković