Predsjednik Vlade Andrej Plenković s posebnim izaslanikom predsjednika Narodne Republike Kine

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/12 rujna/DSC_1373.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s Mengom Jianzhuom, posebnim izaslanikom predsjednika Narodne Republike Kine. 

Na sastanku su potvrđeni kvalitetni politički odnosi Hrvatske i Kine, koje ove godine obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa.
 
Razgovaralo se i o mogućnostima intenziviranja gospodarske suradnje, osobito na području infrastrukture i prometa.
 
Izraženo je obostrano uvjerenje u nastavak ostvarivanja veće trgovinske razmjene i ulaganja između Hrvatske i Kine.
 
Naglasili su potrebu unaprjeđenja suradnje u okviru formata Kina + 16, a predsjednik Vlade kazao je da će sljedeći Kina + 16 Summit, koji će se održati u studenom, u Budimpešti biti prigoda za konkretiziranje suradnje dviju zemalja, osobito u području infrastrukture.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska u okviru ovog formata osobiti naglasak stavlja i na suradnju u području turizma. Pri tom je iskazao interes da održavanje Kina + 16 konferencije ministara turizma u 2018. godini bude u Hrvatskoj.
 
Iskazano je obostrano zadovoljstvo i danas potpisanim Memorandumom koji regulira zajedničke policijske patrole tijekom turističke sezone, što će pridonijeti još većem broju kineskih turista u Hrvatskoj, kojih bi iduće godine moglo biti 200 tisuća.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković