Predsjednik Vlade braniteljima: Ako postoji problem, pokušajmo ga riješiti razgovorom u institucijama, ne ultimatumom

Slika /Vijesti/2014/Studeni/12 studeni/aktualac.JPG

Predsjednik Vlade Milanović na aktualnom je prijepodnevu ponovio da prosvjednike poziva na razgovor u okviru institucija i naglasio da Vlada neće dirati niti preispitivati nijedno stečeno i zarađeno pravo.

Današnja, 15. sjednica Hrvatskoga sabora, započela je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. Ukupno je postavljeno 39 pitanja iz različitih područja, od gospodarstva i financija, europskih fondova, poljoprivrede, obrazovanja, kulture, socijalne politike do vanjskopolitičkih pitanja.

Na pitanje zastupnice Ingrid Antičević Marinović, predsjednik Vlade Milanović kazao je da se ne osjeća odgovornim za prosvjede branitelja te da ne misli da su prosvjednici  izmanipulirani, jer je to „podcjenjivanje i vrijeđanje nečije pameti i razboritosti“.  „Ljudi imaju svoje razloge u koje ja ne mogu ulaziti, ali sigurno ne želim podcjenjivati. Međutim, to po nama ne može biti razlog za takvu vrstu prosvjeda i traženje ultimativne ostavke ministra i njegovih najbližih suradnika. To naprosto ne stoji, meni je žao što se od početka krenulo takvim ultimativnim tonom i za to se ne smatram odgovornim", kazao je premijer. Ponovio je da je prosvjednike pozvao na razgovor u okviru institucija i naglasio da Vlada neće dirati niti preispitivati nijedno  stečeno i zarađeno pravo. „To je politika ove Vlade već treću godinu i ovoga puta nema ni povoda za takvu vrstu prosvjeda“, zaključio je. Također je rekao da razlozi za prosvjed mogu biti političke prirode, ali da ne želi prosvjednike "dovoditi u kontekst manipuliranja od strane jedne ili dvije-tri političke stranke". „Takve ambicije sigurno postoje, ali u ovom slučaju vidim ljude od krvi i mesa sa svojim problemima, ratnim putom, invaliditetom i našim obećanjem da će biti od nas maksimalno zaštićeni, ali ne želim o tome razgovarati u ultimatumima, o tome treba razgovarati u institucijama, ako postoji problem grupe od 100 ljudi, kojeg nismo svjesni, da ga probamo riješiti. Još uvijek čekam te konkretne stvari, ali to ne može biti razlog za ovakvu vrstu nezadovoljstva. Tako državu ne možemo voditi", poručio je.

Ministar branitelja Predrag Matić naglasio je da su sva prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji za 2012. i 2013. u potpunosti ispunjena, da je bilo nekoliko izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja te da su sve "bile afirmativne". U odgovoru zastupniku Franku Vidoviću koji je tražio da ministar jasno kaže koja su braniteljska prava umanjena ili dokinuta, naveo je niz poboljšanja, među njima proširenje stambenog zbrinjavanja i na dragovoljce, osnivanje veteranskih centara, povećanje poticaja za preko 500 braniteljskih zadruga, uvođenje mogućnosti prekorednog stambenog zbrinjavanja, ali ne po diskrecijskoj procjeni i stipendiranje djece branitelja.

„Ako netko zaista nema za obrok, država, odnosno Centar za socijalnu skrb će se pobrinuti i imat će ga, ali to nije glavni problem u Hrvatskoj, glavni je problem obilje loše, kalorične hrane“, odgovorio je premijer zastupniku Mladenu Novaku kojega je zanimalo što će država poduzeti da djeca koja su gladna, dobiju obrok u školi. Istaknuo je da je problem mnogo veći, da hrane ima više nego ikada, ali loše i jeftine hrane, koja nije izravno, ali je dugoročno štetna.

Također, na upit zastupnice Nade Murganić da komentira Unicefovo istraživanje o siromaštvu građana i djece u Hrvatskoj,  potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je da je tu riječ o velikom broju djece čiji roditelji nemaju riješen status u zemlji, koji nemaju državljanstvo ni uvjete da ga dobiju, te da Ministarstvo traži rješenje i mehanizam na koji način zaštititi tu djecu. „Svim ravnateljima škola također smo poslali dopis da, kada uoče problem sa siromašnom djecom, o tome obavijeste Centre za socijalnu skrb jer oni imaju mehanizme pomoći i zato nema razloga da dio djece živi u siromaštvu“, kazala je potpredsjednica Vlade.

Na tvrdnje zastupnice Sunčane Glavak da je u državnim agencijama i tijelima javne vlasti u mandatu aktualne Vlade zaposleno 1000 ljudi, a da nove ljude svakodnevno zapošljava i HRT, i to na neto plaće od 17 tisuća kuna, predsjednik Vlade rekao je da ti podaci svjedoče o transparentnosti rada državnih tijela. „Dokaz da je sve transparentnije nego ikada je to što imate te podatke, sve je vidljivo. Nema više skrivanja iza radnog vremena, ispod stola sa stranačkim prijateljima, to je gotovo, a ako imate nekakva druga saznanja, prijavite ih", kazao je.

Što se tiče predsjedničkih izbora, premijer je poručio da će se datum održavanja izbora vrlo brzo odrediti.

„Učinili smo jako puno vidljivog i puno nevidljivog. Doneseno je 1815 odluka o obnovi objekata i toliko ih je u  procesu obnove, od toga 993 vlasnika to čine sami, a 821 zahvat čini država. Srušene su 284 zgrade, grade se 184 nove, a 100 kuća nećemo ni graditi jer tamo nitko nije živio. Također, obnovili smo 21 zgradu javne namjene i sada je 500 zgrada obnovljeno“, kazala je ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anku Mrak-Taritaš na pitanje o tijeku obnove poplavljenih područja.

Ministar zdravlja Siniša Varga, odgovarajući na upozorenje SDP-ove zastupnice Karoline Leaković da je sve više liječnika koji zbog priziva savjesti odbijaju raditi pobačaje, pozvao je danas građane da prijave bilo kakvo uskraćivanje njihovih prava u bolnicama, pa i prava na abortus. „Prepoznali smo da je došlo do određenih propusta uprava bolnica i šefova ginekologije i opstetricije u određenim zdravstvenim ustanovama. Već smo odradili sastanke sa sanacijskim upraviteljima, odnosno ravnateljima bolnica da ih upoznamo s njihovim obvezama po pitanju provođenja zakona, ali i s određenim provedbenim mjerama, kako bi se ta dostupnost osigurala i u bolnicama u kojima je došlo do priziva savjesti svih liječnika", kazao je ministar Varga. Istaknuo je da su pravnici Ministarstva izradili naputak kako u idućem razdoblju osigurati dostupnost zdravstvene zaštite. "Isto tako, apeliramo na širu javnost da imenom i prezimenom ili anonimno prijave bilo kakva odstupanja ili uskraćivanja njihovih prava, jer na taj način ciljanom kontrolom možemo biti puno efikasniji, otklanjanjem bilo kakvih barijera tom medicinskom zahvatu", poručio je.

Na upit zastupnika Saše Đujića o rezultatima mjera za zapošljavanje mladih, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić kazao je da se 2012. godine krenulo s tim mjerama te da je preko 40 tisuća mladih obuhvaćeno njima. „Za 2015. godinu želimo potaknuti poslodavce da zaposle mlade s dvije razine poticaja, da budu oslobođeni 50 posto doprinosa na plaću, a oni koji zaposle mlade od 15-29 godina na neodređeno, bit će oslobođeni bruto kroz pet godina“, kazao je ministar i dodao da se, nakon ulaska u Europsku uniju, iduće godine očekuje preko 60 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te će svi, umjesto 1600 kuna dobiti 2400 kuna, a plaća se i prijevoz, mirovinsko i zdravstveno osiguranje“.

Pisane vijesti