Predsjednik Vlade: Članstvo u VS-u je velika čast i odgovornost za RH

ZAGREB, 17. listopada 2007. (Hina) - Primanje Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a velika je čast i odgovornost, a trenutačno i vrhunac učvršćenja i snage međunarodnog položaja RH, rekao je u srijedu u Zagrebu premijer Ivo Sander u povodu članstva u Vijeću sigurnosti.

"To je velika čast, to je velika odgovornost. Velika čast je za Hrvatsku koja je u kratkom razdoblju od kriznog područja postala sudionik u odlučivanju o drugim kriznim žarištima u svijetu i time će naša uloga i naš međunarodni položaj biti do sada najčvršći... Ovo je trenutno vrhunac učvršćenja i snage međunarodnog položaja Hrvatske", rekao je Sander na konferenciji za novinare.

Hrvatska će suodlučivati o svim važnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu u Vijeću sigurnosti, a kao članica VS-a ima još jedno pravo: može u svakom trenutku postaviti bilo koju temu na dnevni red, istaknuo je premijer.

Komentirajući pitanje koje mu je u utorak navečer postavljeno u Dnevniku plus o tome može li članstvo u VS-u utjecati na odnos RH sa Slovenijom i rješavanje bilateralnih pitanja, on je rekao da to može utjecati samo indirektno te da Hrvatska neće stavljati bilateralna pitanja na dnevni red VS-a.

"To bi bilo neodgovorno i ne bi bilo sukladno ulozi koju ima članica VS-a. Mi ćemo svoja bilateralna pitanja rješavati bilateralno, ali naravno da danas Hrvatska ima sasvim drugačiji međunarodni položaj nego što je to imala jučer".

Također je pozvao sve u Hrvatskoj, uključujući i oporbu, da ne počinju licitirati o zaslugama za članstvo i ustvrdio je da Vlada to sigurno neće činiti.

"Nema licitacija tko je zaslužan za ovo, tko je zaslužan za ono. Reći ću vrlo otvoreno, jasno i precizno: za ovo je zaslužno državno vodstvo koje je u svim trenucima, u svim susretima ne samo lobiralo, jer ne možeš lobirati ako nemaš iza sebe rezultate, nego prije svega odgovornom državnom politikom i odgovornom politikom u međunarodnim odnosima Hrvatska je ovo zaslužila. Dakle, i predsjednik Republike i Vlada i ja kao premijer i Hrvatski sabor i cijela hrvatska diplomacija su za ovo zaslužni", rekao je Sanader.

Međutim, on je istaknuo da ničega ne bi bilo da '91. nije obranjena Hrvatska "i zato moja zahvalnost ide i hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim domoljubima koji su na jedan ili drugi način ovome pridonijeli".

Sanader je rekao da sada, kada je sve gotovo, može priznati da je bilo riskantno govoriti o Haškom sudu, instituciji VS UN-a, dan prije nego što se odlučivalo o članstvu, dodajući da je govor bio dobro primljen.

"Sve ovo što radim kao predsjednik Vlade i sve ovo što sam govorio u New Yorku kao predsjednik Vlade nisam govorio kao predsjednik HDZ-a niti sam govorio u svrhu promidžbe HDZ-a, nego Hrvatske u cjelini. To je razlika možda između mene i Vlade i nekih drugih", rekao je Sanader.

Hrvatska zbog članstva u Vijeću sigurnosti neće imati nikave popuste u pregovorima s EU-om i NATO-om niti to želi, rekao je Sanader. "Želimo zaslužiti članstvo u EU-u i NATO-u. Smatramo da je Hrvatska na odličnom putu i uvjeren sam da će sljedeći veliki korak biti pozivnica za NATO početkom travnja 2008. na summitu u Bukureštu", izjavio je premijer.



Pisane vijesti