Predsjednik Vlade doputovao u Izrael

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u Jeruzalem, u dvodnevni službeni posjet Državi Izrael.

JERUZALEM, 27. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u Jeruzalem, u dvodnevni službeni posjet Državi Izrael.

Hrvatskom premijeru poziv za posjet Izraelu uputio je predsjednik izraelske vlade Ariel Sharon u ožujku 2004. godine preko tadašnjeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, koji je boravio u posjetu Izraelu zajedno s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem i ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Draganom Primorcem.

Riječ je o prvom posjetu jednog predsjednika hrvatske Vlade židovskoj državi, a u njegovoj su pratnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministar kulture Božo Biškupić i ministar Primorac.

Prvog bi se dana posjeta hrvatski premijer trebao sastati na radnom ručku s predsjednikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Giorom Ellandom, te sa zamjenikom premijera Shimonom Peresom, dok bi se potpredsjednik Vlade Polančec odvojeno trebao razgovarati sa skupinom istaknutih izraelskih gospodarstvenika.

U utorak je predviđeno da hrvatsko izaslanstvo posjeti ove godine otvoreni Muzej holokausta Yad Vashem, a obići će i Aleju pravednika i Povijesni muzej. U Dvorani sjećanja položit će vijenac te potpaliti vječni plamen, nakon čega će obići Dječju dvoranu sjećanja te se upisati u knjigu dojmova. Potom će se uputiti Park naroda gdje će premijer Sanader pročitati "Molitvu drvu" te će, u znak sjećanja na prvi posjet hrvatskog premijera Izraelu, zasaditi stablo.

Posljednji događaj dvodnevnog službenog posjeta predsjednika Hrvatske vlade Državi Izrael bit će njegov razgovor s izraelskim kolegom Arielom Sharonom, nakon čega će dvojica premijera dati izjave za novinare.

Ivi Sanaderu ovo nije prvi posjet židovskoj državi jer je u Jeruzalemu prvi put boravio 1999. godine, kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.



Pisane vijesti