Predsjednik Vlade: Dvojbe oko širenja EU ne bi trebale utjecati na Hrvatsku

Dvojbe koje Europska unija u ovom trenutku ima u pogledu daljnjeg proširenja po svemu sudeći neće utjecati na Hrvatsku, ali to ne znači da u tom procesu nema i opasnosti, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

BRUXELLES, 24. ožujka 2006. (Hina) - Dvojbe koje Europska unija u ovom trenutku ima u pogledu daljnjeg proširenja po svemu sudeći neće utjecati na Hrvatsku, ali to ne znači da u tom procesu nema i opasnosti, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Dileme koje su u ovom trenutku na dnevnom redu u Europskoj uniji neće, po svemu sudeći, utjecati na Hrvatsku, što ne znači da u ovom procesu nema rizika i otvorenih problema", rekao je Sanader nakon sastanka s čelnicom frakcije liberalnih demokrata (ALDE) u Europskom parlamentu Annemie Neyts Uyterbroek.

Sanader je najavio da će uskoro pozvati sve predsjednike hrvatskih parlamentarnih stranaka kako bi ih upoznao s atmosferom i raspravama unutar različitih političkih grupacija u Europi jer "nam je potreban puno jači konsenzus o reformama. Mi ne smijemo čekati, za vrijeme dok u EU traje rasprava o proširenju moramo odraditi svoju domaću zadaću, kako bi bili spremni u trenutku kada se ta rasprava završi", rekao je hrvatski premijer.

Sanader je najavio da će razgovarati s političkim predstavnicima Francuske, zemlje koja u ovom trenutku ima najviše rezervi prema proširenju.

"Nadam se da ćemo već sljedeći tjedan na kongresu Europske pučke stranke u Rimu imati prigodu razgovarati s predstavnicima francuske stranke UMP, bilo s njezinim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem ili s nekim od njegovih suradnika o tom pitanju", rekao je Sanader. Pritom je podsjetio da je predsjednik Jacques Chirac na službenom sastanku s njim u studenom prošle godine u Parizu "vrlo jasno rekao da Hrvatska ima apsolutnu potporu Francuske za punopravno članstvo i da sve može biti gotovo do 2009. godine".

Sanader je izrazio očekivanje da će nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj u proljeće sljedeće godine i stajalište "vodeća francuske stranke UMP biti da Hrvatska što prije bude članica EU-a".

"Sigurno je da su nadolazeći izbori iznimno važni za budućnost Unije, pa tako i za Hrvatsku", dodao je.

Čelnica liberalnih demokrata u Europskom parlamentu izjavila je da njezina politička skupina podržava Hrvatsku i zauzima se za to da EU mora ispuniti preuzete obveze, "a to uključuje i brzi pregovarački proces i brzi pristup Hrvatske u EU, ali i nastavak pregovora s Turskom, koji će trajati dulje, te potvrdu perspektive članstva za ostale zemlje zapadnog Balkana, koje u ovom trenutku nikako nisu spremne i kojima će trebati dugo vremena da ispune kriterije, ali one moraju imati perspektivu članstva".

Annemie Neyts Uyterbroek je istaknula da je osobno glasovala protiv rezolucije o proširenju, koju je prošli tjedan usvojio Europski parlament, jer je nejasna. "Kada smo rekli zemljama zapadnog Balkana da imaju perspektivu punopravnog članstva, to onda znači punopravno članstvo, a ne nešto između", rekla je Neyts Uyterbroek.

Europski parlament je prošli tjedan izglasao rezoluciju u kojoj je naveo da se kod primanja novih članica mora uzeti u obzir i apsorpcijska sposobnost Unije, to jest mogućnost da prima nove članice. Parlament je u svojoj rezoluciji istaknuo da se zemljama, koje nemaju neposrednu europsku perspektivu ponudi nešto između punopravnog članstva i politike dobrosusjedstva te zadužio Europsku komisiju da do kraja godine definira što je to apsorpcijska sposobnost Unije.

Premijer Sanader je u četvrtak u Meiseu sudjelovao na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

"Nakon ova dva dana u Bruxellesu, vraćam se hrabriji u Zagreb", rekao je premijer.



Pisane vijesti