Vlada sa županima i gradonačelnicima dogovorila model javno-privatnog partnerstva

Za izgradnju kapitalnih objekata u zdravstvu i školstvu primijenit će se model javnog privatnog partnerstva, dogovoreno je na današnjem sastanku koji su u Vladi održali članovi Vlade, premijer Ivo Sanader i župani i gradonačelnici gradova središta županija.

ZAGREB, 24. ožujka 2006. (Hina) - Za izgradnju kapitalnih objekata u zdravstvu i školstvu primijenit će se model javnog privatnog partnerstva, dogovoreno je na današnjem sastanku koji su u Vladi održali članovi Vlade, premijer Ivo Sanader i župani i gradonačelnici gradova središta županija.

Premijer Sanader rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da će se na taj način potreban broj škola, sportskih dvorana, domova zdravlja i staračkih domovi, za koje bi na tradicionalan način bilo potrebno između 20 i 25 godina, izgraditi puno brže. Za to se ne koriste proračunska sredstva, nego sredstva iz financijskih fondova i banaka, a tako izgrađeni objekti nakon 25 godina ostaju u vlasništvu lokalne samouprave, rekao je Sanader.

U nekim hrvatskim sredinama taj model već se primjenjuje i smatram da je to značajan iskorak, rekao je i dodao da su župani i gradonačelnici dali punu potporu tom modelu, koji se inače primjenjuje u Europi.

Sanader je također rekao da je formirana radna skupina na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom koja će koordinirati središnju državnu i lokalnu vlast te razraditi pravila igre. Nakon mjesec dana radna skupina će se ponovno sastati i izvjestiti javnost o učinjenom, rekao je Sanader.

Ministar znanosti, prosvjete i sporta Dragan Primorac pojasnio je da će se kroz model javnog privanog partnerstva osigurati izgradnja, upravljanje i održavanje objekata. Na taj se način otvara mogućnost istodobne realizacije većeg broja projekata, racionalizacija javnih financija te smanjenje troškova i razvoj poduzetništva.

Također je rekao da je po modelu javnog privatnog partnerstva cijena izgradnje objekta oko 17 posto niža od tradicionalnog načina. Javno privatno partnerstvo je operativni leasing prema standardima EU, a potrebni uvjeti stvaraju se u puno kraćem roku što Hrvatskoj omogućuje hvatanje koraka s novim članicama EU, kazao je Primorac.

Potpredsjednik Vlade Polančec rekao je da će se povjerenstvo kojem je na čelu baviti formiranjem kontrolnih mehanizama i biti operativno tijelo koje će pružati potrebne informacije.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da se radi o poznatim rješenjima koja se već uvelike primjenjuju u europskim zemljama.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel smatra da treba utvrditi pravila igre, ali da se s time ne treba pretjerivati, kako se ne bi nametala bespotrebna ograničenja i cijeli projekt doveo u pitanje.

Premijer Sanader je, odgovarajući na novinarski upit u vezi zahtjeva Vesne Škare Ožbolt da Vijeće za građanski nadzor tajnih službi utvrdi je li bila prisluškivana za vrijeme obnašanja dužnosti ministrice pravosuđa, rekao kako podržava da se svi zahtjevi istraže. Ocijenio je da se u konkretnom slučaju radi o pokušaju Vesne Škare Ožbolt da skrene pozornost na sebe uoči predizborne utrke na izvanrednim lokalnim izborima u Velikoj Gorici.



Pisane vijesti