Predsjednik Vlade: Hrvatska je pouzdana članica NATO-a i ima važnu ulogu u brojnim mirovnim misijama

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/2 kolovoza/Podgorica.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na Posebnom sastanku Američko-jadranske povelje u Podgorici istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire ovaj format suradnje.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na Posebnom sastanku Američko-jadranske povelje u Podgorici istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire ovaj format suradnje. Dodao je kako vrlo korisnim smatra i to što u radu Povelje kao promatrači sudjeluju Kosovo, Slovenija i Srbija.
Sastanak je ocijenio kvalitetnom prigodom za razgovor o ambicijama nekih država jugoistočne Europe da se približe članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, kao i prigodom za čestitku Crnoj Gori na ostvarenom cilju članstva u NATO-u. Također, ponovio je snažnu potporu Hrvatske u euroatlantskim integracijama zemalja jugoistočne Europe.
Podsjetio je da je Američko-jadranska povelja osnovana 2003. godine, a u međuvremenu su Hrvatska, Albanija, a sada i Crna Gora, postale članice NATO-a. Izrazio je uvjerenje da će se riješiti i pitanje vezano uz ime Makedonije kako bi i ona ostvarila taj cilj.
Naglasio je da Hrvatska kao saveznica ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja, kao i u participaciji u brojnim mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta. Podsjetio je da Hrvatska sudjeluje u NATO-ovim misijama u Poljskoj i Litvi, operacijama u Afganistanu, kao i međunarodnoj koaliciju u borbi protiv terorizma.
Važnim je istaknuo činjenicu što hrvatski obrambeni proračun raste te dodao da jačaju hrvatske sigurnosne sposobnosti, čemu će pridonijeti i novi zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. „Na taj način Hrvatska je i pouzdana članica Saveza, a brine i o svojoj sigurnosti“. 
Boravak u Podgorici bila je prigoda i za bilateralne sastanke. Predsjednik Vlade Andrej Plenković s crnogorskim je premijerom razgovarao o jačanju gospodarske suradnje, a ranije se susreo s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori.
S potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih država Mikeom Penceom razgovarao je odnosima između Hrvatske i SAD-a, suradnji u obrambenom području, koristi za gospodarsku i energetsku suradnju Inicijative triju mora  te općenito o trenutnom stanju u NATO-u. Također, uputio mu je poziv da posjeti Hrvatsku. 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da je potpredsjednik Pence posjetom Estoniji, Gruziji i Crnoj Gori poslao jasnu poruku privrženosti SAD-a sigurnosti na europskom kontinentu. Govor potpredsjednika Pencea na sastanku ocijenio je važnim za transatlantsku perspektivu svih zemalja jugoistoka Europe. 
Upitan da komentira privremenu odluku Sveučilišta u Augsburgu o radu bivšeg ministra Barišića, predsjednik Vlade kazao je da ne vidi po kojoj bi logici Uprava Sveučilišta mogla misliti drukčije od odluke povjerenstva koje je ušlo u detalje Barišićeva rada. „Tom odlukom potvrđen je integritet profesora Barišića, a nesmiljena hajka koja je na njega trajala mjesecima bila je neutemeljena“, rekao je premijer Plenković dodavši kako mu je drago što ga je čvrsto branio u Hrvatskom saboru.
Na pitanje je li mu žao što više nije ministar, premijer Plenković je podsjetio da je Barišić mogao biti ministar neovisno o rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini, no on  se zahvalio na ponudi. „Bilo bi dobro drugi put da oni koji su tako žestoki u svojim napadima i komentarima vode računa o argumentima, sadržaju i dosezima izjava“, zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti