Predsjednik Vlade s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori: Želimo zajednički štititi manjinska prava

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/2 kolovoza/viber image.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas u Podgorici u povodu Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje, a posjet je započeo susretom s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori. 

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što Hrvati u Crnoj Gori imaju ministricu te zastupnika u parlamentu, kao i čelnike pojedinih općina, osobito u Boki Kotorskoj. Naglasio je da je podrška hrvatske Vlade hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori kontinuirana.
 
„Želimo u dogovoru s Crnom Gorom zajednički štititi manjinska prava, a od Vlade Crne Gore očekujem da nastavi s aktivnostima koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta i kvalitetnog integriranja Hrvata u crnogorsko društvo“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da Hrvatsku i Crnu Goru nacionalne manjine dodatno povezuju.
 
Kazao je da je položaj Hrvata u Crnoj Gori dobar te da su oni predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.
 
„Hrvati su prisutni u političkom, kulturnom i javnom životu, što je izuzetno korisno za njihov položaj ovdje kao i za povezivanje dvije zemlje“, ocijenio je predsjednik Vlade.
 
Na marginama sastanka Američko-jadranske povelje, predsjednik Vlade tijekom dana sastat će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te predsjednicima vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković