Predsjednik Vlade: Hrvatska spremna za čvrsta jamstva Sloveniji

NEW YORK, 16. prosinca 2008.(Hina) - Hrvatska je spremna dati čvrsta jamstva Sloveniji, izjavio je u utorak u New Yorku hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Očekujemo reakcije Slovenije. Naše stajalište se zna. Mi smo za čvrsta jamstva koja Hrvatska uvijek može dati, ako to traže Slovenija i Europska unija, da ni jedan dokument koji će se upotrijebiti u pregovorima neće prejudicirati granicu sa Slovenijom", naglasio je Sanader i dodao da je to vrlo korektno i u okviru europskih standarda.

Na novinarsku molbu da komentira izjave francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozya o ostvarenom napretku Hrvatske u procesu pristupanja Uniji, premijer Sanader je kazao da kada to govori predsjedatelj EU-a, a isto su prije nekoliko dana rekli u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Olli Rehn, "onda možemo reći da Hrvatsku očekuje vrlo, vrlo jasna budućnost kada je riječ o članstvu u EU, definitivno i izvan svake sumnje".

Najavljujući svoj sastanak s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, Sanader je kazao da će "razgovarati o Bliskom istoku, te o jugoistočnom susjedstvu Hrvatske gdje je još uvijek potrebna vrlo aktivna pomoć međunarodne zajednice".

Hrvatski premijer u sjedištu UN-a u New Yorku danas predsjeda ministarskim sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a koje su posvećene izraelsko-palestinskom mirovnom procesu i problemu piratstva u vodama Somalije. Očekuje se usvajanje relevantnih rezolucija o tim pitanjima.

Na sjednicama sudjeluju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moom i ministri vanjskih poslova SAD-a, Rusije i Velike Britanije, te zamjenik ministra vanjskih poslova Kine.



Pisane vijesti