Predsjednik Vlade predsjedao sjednicom Vijeća sigurnosti o Bliskom istoku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_predsjedao_sjednicom_vijeca_sigurnosti_o_bliskom_istoku.jpg

NEW YORK (UN),16. prosinca 2008.(Hina) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je prihvatilo rezoluciju u kojoj je pružilo potporu izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, započetom u Annapolisu (SAD) 2007., te pozvalo da se pregovori nastave u 2009., i nakon isteka mandata izraelskih i palestinskih čelnika s ciljem postizanja rješenja s dvije države - Izraelom i Palestinom.

Za nacrt rezolucije 1850, čiji su pokrovitelji SAD i Rusija, glasovalo je 14 članica Vijeća sigurnosti, dok je Libija, jedina arapska članica, bila suzdržana. To je prva rezolucija VS UN-a posvećena bliskoistočnom mirovnom procesu od 2003.

Ministarskom sjednicom Vijeća sigurnosti predsjedavao je hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je među ostalim naglasio kako "sadašnji mirovni proces pruža najbolje izglede za postizanje mira" i da se zbog toga "ne može dopustiti gubljenje zamaha", već proces iz Annapolisa treba dovesti do uspješnog završetka.

Mirovni proces zaslužuje punu potporu Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se realiziralo rješenje s dvije države, demokratskom Palestinom koja živi uz demokratski Izrael, što treba dovesti do trajnog i sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku, rekao je Sanader.

Rezolucija podupire "dogovorena načela bilateralnog procesa pregovaranja dviju strana i njihove odlučne napore da postignu zacrtani cilj: sklapanje mirovnog sporazuma rješavanjem svih otvorenih pitanja, uključujući i ona najbitnija, bez izuzetka, koja potvrđuju ozbiljnost procesa iz Annapolisa".

U tekstu rezolucije se također poziva na intenziviranje diplomatskih napora kako bi se postigao "sveobuhvatni, pravedan i trajan mir na Bliskom istoku".

Ključna pitanja u pregovorima između Izraela i Palestinaca, na kojima po ocjenama analitičara nisu postignuti vidljivi pomaci, su status Jeruzalema, čiji dio Palestinci žele za glavni grad, granice palestinske države i povratak palestinskih izbjeglica.

Palestinski predstavnik u UN-u Rijad Mansur, pozdravio je usvajanje rezolucije, unatoč neprihvaćanju nekih palestinskih amandmana.

"Očekujemo da će Vijeće sigurnosti UN-a sada biti supervizor mirovnog procesa", rekao je Mansur novinarima. "Doći ćemo u Vijeće sigurnosti koliko god bude trebalo", dodao je. Konstatirajući kako do kraja ove godine mirovni sporazum neće biti postignut, izrazio je očekivanje u postizanje mira u 2009.

U Jeruzalemu se ocjenjuje da će rezolucija vjerojatno prisiliti predsjednika Likuda, Benjamina Netanyahua da nastavi mirovni proces iz Annapolisa, ako pobjedi na skorim parlamentarnim izborima, kako najavljuju ankete, piše u utorak list Ha'aretz.

Na sjednici VS UN-a sudjelovali su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Premijer Sanader se nakon sjednice zasebno sastao s američkom državnom tajnicom Rice i Ban Ki-moonom.



Pisane vijesti