Predsjednik Vlade: Hrvatska što prije treba ući u EU

Na otvaranju Studijskih dana Skupine pučkih stranaka u Europskom parlamentu u srijedu u Rimu govorio je i predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader koji je u svom govoru naglasio kako proces ujedinjenja Europe još nije zaključen i kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju treba biti ubrzan.

RIM, 29. ožujka 2006. (Hina) - Na otvaranju Studijskih dana Skupine pučkih stranaka u Europskom parlamentu u srijedu u Rimu govorio je i predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader koji je u svom govoru naglasio kako proces ujedinjenja Europe još nije zaključen i kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju treba biti ubrzan.

"Proces ujedinjenja Europe još nije zaključen. Hrvatska još nije članica Europske unije, koja se treba proširiti i na zemlje jugoistoka Europe kada one budu zadovoljile kriterije", rekao je Sanader. Hrvatski premijer je naglasio kako Hrvatska može biti most za približavanje zemalja jugoistoka Europe Europskoj uniji, te kako i te zemlje, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, moraju činiti europsku obitelj radi stabilnosti Europe.

"Nikad više rata, nikad više diktatura", rekao je Sanader dodajući kako, da bi se postigli ti ciljevi, Europa ne smije biti podijeljena. EU se 2004. proširila na zemlje koje su bile na njezinoj političkoj istočnoj strani, ali proces proširenja nije zaključen bez ulaska zemalja jugoistoka Europe, kazao je Sanader naglasivši kako će zemlje te regije ući u EU kada budu zadovoljile kriterije, ali da se ne smiju stvarati granice i limiti proširenju.

"Demokracije su stvorene od Baltika do Jadrana na temeljima kršćanskih vrijednosti, koje su i temeljom ujedinjene Europe", rekao je Sanader, čije su riječi naišle na odobravanje i spominjane su u rezimeu jutarnjeg dijela zasjedanja.

Današnji rad studijskih dana Europskih pučkih stranaka otvorio je Hans-Gert Poettering, predsjedavajući Skupine pučkih stranaka u EP-u, a govorili su i talijanski premijer Silvio Berlusconi, Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Pierferdinando Casini, bivši španjolski premijer Jose Maria Aznar i drugi.

Hrvatska će na XVII. Kongresu Europske pučke stranke, koji započinje u četvrtak u povodu 30. obljetnice njezina osnivanja, predložiti usvajanje rezolucije o brzom ulasku Hrvatske u EU, a nacrt te rezolucije su supotpisale pučke stranke Španjolske, Austrije, Slovenije i Slovačke. Skupina Europske pučke stranke ima 264 zastupnika u Europskom parlamentu iz 25 zemalja članica EU i 13 promatrača iz Bugarske i Rumunjske. EPS okuplja 68 demokršćanskih stranaka iz 35 zemalja. U njezinu skupinu nastoji ući i Hrvatska seljačka stranka.



Pisane vijesti