Predsjednik Vlade: Hrvatska želi da se prijepor Katalonije i Madrida riješi dijalogom u okviru ustava Španjolske

Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi u okviru ustava Španjolske dijalogom, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost ove španjolske pokrajine.

„Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, Španjolske, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog", rekao je Plenković novinarima upitan o stavu vlade prema proglašenju katalonske neovisnosti.

"Zabilježili smo današnju odluku. Ona je donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj“, kazao je Plenković.

Plenković je u petak navečer sudjelovao na Skupu Alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te se obratio HDZ-ovim gradonačelnicima i županima koji su se okupili u Tuheljskim Toplicama na seminaru "Lokalna uprava 2017-2022".

Izvor: Hina



Pisane vijesti