Predsjednik Vlade: Hrvatski pristup EU važan za stabilnost Europe

Strahovito je važno za stabilnost u Europi da Hrvatska postane članicom EU kad ispuni sve potrebne kriterije, rekao je u četvrtak u Rimu hrvatski premijer Ivo Sanader za govornicom kongresa Europske pučke stranke (EPP) koji se u četvrtak i petak održava u glavnom talijanskom gradu.

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Strahovito je važno za stabilnost u Europi da Hrvatska postane članicom EU kad ispuni sve potrebne kriterije, rekao je u četvrtak u Rimu hrvatski premijer Ivo Sanader za govornicom kongresa Europske pučke stranke (EPP) koji se u četvrtak i petak održava u glavnom talijanskom gradu.

"Proširenje EU 2004. bio je veliki korak u ostvarenju cjelovite i slobodne Europe, ali mislim da se svi možemo suglasiti da proces ujedinjenja još nije dovršen", rekao je Sanader pred nekoliko stotina izaslanika okupljenih u reprezentativnog rimskom hotelu Hilton Cavalieri.

Premijer je podsjetio kako je Hrvatska 3. listopada prošle godine počela pregovore koji bi trebali rezultirati punopravnim članstvom u EU, što je bila potvrda ispravnosti politike hrvatske Vlade. I neke Hrvatskoj susjedne zemlje se također pripremaju za europsku perspektivu, kazao je premijer, navevši to kao hrvatsku prednost.

"Hrvatska snaga i uloga u Jugoistočnoj Europi upravo je na tom planu od velike koristi Europskoj uniji", istaknuo je Sanader.

Iako je Hrvatska u postupku pristupnih pregovora, Sanaderov je govor uvršten u rad prve plenarne sjednice u četvrtak, zajedno sa premijerima zemalja članica EU, dok ostali predsjednici vlada zemalja koje još nisu u Uniji na kongresu govore u petak.

Izaslanike na kogresu Sanader je podsjetio na uspješne reforme koje je provela Hrvatska, kao i na činjenicu da ustrajno provodi politiku pomirbe, promiče socijalnu integraciju, te da u koalicijskoj vladi s HDZ-om na čelu sudjeluju predstavnici svih nacionalnih manjina u RH.

Uspješne reforme koje je provela Hrvatska prema riječima njezinog premijera, poticaj su svim drugim reformskim snagama na jugoistoku Europe.

"Vrlo sam svjestan rasprava koje se trenutačno vode u EU o tome kako bi ona trebala biti organizirana u budućnosti. No, to nije i ne bi trebalo biti u suprotnosti s nastavkom brzih pristupnih pregovora s Hrvatskom", zaključio je Sanader.

Zahvalivši se hrvatskom premijeru na govoru, predsjednik EPP-a Wilfried Martens u ime europskih pučana izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska započela pregovore o punopravnom članstvu u EU. "Na putu Hrvatske prema EU nebrojeno puta smo vam dali svu našu podršku i na nju možete računati i u buduće", rekao je predsjednik EPP-a Ivi Sanaderu.

Martens je tijekom večeri, kao jedini kandidat, ponovno izabran za predsjednika EPP-a. Na toj se funkciji nalazi od 1990. godine.



Pisane vijesti