Papa Benedikt XVI. s čelnicima Europske pučke stranke

Papa Benedikt XVI. primio je u četvrtak u audijenciju čelnike Europske pučke stranke (EPP) okupljene na kongresu u Rimu, među kojim je bio i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. primio je u četvrtak u audijenciju čelnike Europske pučke stranke (EPP) okupljene na kongresu u Rimu, među kojim je bio i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

"Vaša podrška kršćanskom naslijeđu može znatno pridonijeti porazu kulture koja se već znatno proširila u Europi i koja drži da je vjersko uvjerenje privatno i subjektivno", rekao je Benedikt XVI. pred čelnicima i stotinama izaslanika kongresa EPP-a.

Papa ih je također podsjetio na tri neupitna načela crkve, a to su "zaštita života od začeća do prirodne smrti, zaštita obitelji kao zajednice utemeljene na savezu muškarca i žene, i prava roditelja da odgajaju djecu".

Sanader je susret s Papom ocijenio kao srdačan i kurtoazan u kojem je nekoliko minuta imao priliku razgovarati s njim.

"Prenio sam mu želju, odnosno službeno uputio poziv da dođe posjetiti Hrvatsku, na što je on odgovorio pozitivno iako nije mogao dati točan datum", rekao je Sanader, izrazivši uvjerenje kako je Papi bilo drago dobiti poziv za posjet Hrvatskoj.

Osim Sanadera, u audijenciji su između ostalih sudjelovali njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, trenutni predsjedatelj Europskom unijom.

Kod Pape međutim nije bio talijanski premijer Silvio Berlusconi kako ne bi Benedikta XVI. izravno uključio u predizbornu kampanju za talijanske izbore kroz tjedan dana.

Papa je odbacio mogućnost bilo kakvog političkog uplitanja. "Kada Crkva ili vjerske zajednice interveniraju u javnu raspravu, izrazivši svoje rezerve ili podsjećajući na razna načela, ne radi se o obliku nesnošljivosti ili uplitanja jer njihove intervencije samo rasvjetljavaju svijest", rekao je.

Tri nabrojena načela su "upisana u ljudsku prirodu i predstavljaju zajedničko dobro za cijelo čovječanstvo", dodao je.

Antiklerikalni dio talijanske oporbe je odmah reagirao na taj Papin govor tvrdeći da se radi o uplitanju usred izborne kampanje.

"Sve je očitije da vjerske hijerarhije, na čelu s Papom i kardinalom Camillom Ruinijem, predsjednikom talijanske episkopalne konferencije, odlučili agresivno intervenirati u izbornu kampanju", ocijenio je Daniele Capezzone, tajnik talijanskih radikala.



Pisane vijesti