Predsjednik Vlade: Hrvatsko-slovenska sjednica vlade "povijesna"

Zajednička sjednica hrvatske i slovenske vlade što će se 10. lipnja održati na Brijunima od povijesnog je značaja, kazao je u petak u Istri predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader naglasivši da je prijateljstvo dviju susjednih zemalja neupitno.

PULA/ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Zajednička sjednica hrvatske i slovenske vlade što će se 10. lipnja održati na Brijunima od povijesnog je značaja, kazao je u petak u Istri predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader naglasivši da je prijateljstvo dviju susjednih zemalja neupitno.

Održavanje te prve zajedničke sjednice dviju vlada dogovoreno je za neformalnog sastanka Sanadera sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u Portorožu 14. svibnja, a u petak ga je potvrdila i hrvatska vlada.

"Pridajem povijesni značaj ovoj sjednici jer će to biti prva zajednička sjednica vlade nakon 1991. godine", rekao je Sanader za boravka u Istri prigodom svečanog puštanja u promet zapadnog kraka "istarskog ipsilona".

Sanader je dodao da će sjednica u Istri biti "još jedan snažan dokaz prijateljstva Slovenije i Hrvatske" i najavio tom prigodom potpisivanje nekih međudržavnih sporazuma.

"Sigurno da to svjedoči o prijateljstvu Hrvatske i Slovenije koje je neupitno, a ja sam kao i slovenski kolega, premijer Janša, uvijek zastupao tezu da je ono što je zajedničko i što nas povezuje daleko jače i snažnije nego nekoliko otvorenih pitanja", rekao je Sanader.

Na Brijunima se očekuje potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te vjerojatno i Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata na granici koju dvije strane intenzivno pripremaju približavajući stajališta.

Duh te Izjave pojasnio je u Portorožu premijer Janša kazavši da će se takvim dokumentom stvoriti okolnosti u kojima incidentne situaciji na granici više ne bi bile moguće, odnosno ako bi se i dogodile, bile bi
brzo riješene.


Slovenija i Hrvatska godinama vuku nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je i nedefiniran dio granice. Međutim, nakon manjih pograničnih incidenata što su, uoči slovenskih izbora kulminirali ujesen 2004., dvije su zemlje počele snažno isticati pozitivnu stranu međusobnih odnosa minorizirajući nesuglasice.

Slovenija je pritom uvjerljivo podupirala Hrvatsku u njezinu nastojanju da čim prije počne pregovore o članstvu s Europskom unijom.

Treće pitanje o kojemu bi se trebalo razgovarati je sastanak stručnih komisija koje će utvrditi lokaciju za zajednički most na rijeci Muri.

O samim pripremama za zajedničku sjednicu državni tajnik za politička pitanja u ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević razgovarao je prošlog tjedna sa slovenskim veleposlanikom Peterom Bekešem.



Pisane vijesti