Predsjednik Vlade: Hrvatskoj ne trebaju izvanredni izbori na početku pregovora sa EU

Premijer Ivo Sanader izjavio je večeras da Hrvatskoj ne trebaju izvanredni izbori, niti će se u njih ići.

Premijer Ivo Sanader izjavio je večeras da Hrvatskoj ne trebaju izvanredni izbori, niti će se u njih ići.

Hrvatskoj ne trebaju novi izbori, rekao je Sanader na Hrvatskoj televiziji, tumačeći da bi s obzirom na izborne procese to značilo barem šest mjeseci "blokade", a što Hrvatskoj u sadašnjoj osjetljivoj fazi započetih pregovora s Europskom unijom ne odgovara.

Naglasio je pri tom da bi njegova stranka - HDZ - imala najviše koristi od takvih izbora, te uvjereno dodao da će ta stranka pobijediti na redovnim izborima za dvije godine.

Sanader je odbio ideju o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Velika koalicija ne, ali da suradnja s SDP-om na zajedničkom poslu oko EU-a, rekao je Sanader.

Uz objašnjenje da se izvršna vlast ne smije miješati u pravosuđe, premijer nije želio komentirati slučaj privođenja novinara Josipa Jovića i "slučaj Petrač".

Smijehom i protupitanjem "treba li to uopće komentirati" premijer Sanader je popratio navodnu Petračevu izjavu da je i on zaslužan za početak pregovora Hrvatske i EU.

Premijer je naglasio da je Hrvatska apsolutno poslovno sigurna zemlja.

S punom odgovornošću obećao je da ulaskom Hrvatske u EU sir i vrhnje neće biti zabranjeni, a što su prognozirali euroskeptici, nego da će biti zaštićeni kao izvorni hrvatski proizvod, prepoznatljiv u EU.

Premijer Sanader najavio je da će javnosti uskoro biti predstavljen kompletan sastav pregovaračkog tima za pregovore s EU.

Opetovao je da je službenim početkom pregovora s EU Hrvatska dobila konačnu potvrdu da je zrela demokratska zemlja, a što je, istaknuo je, priznanje svim njezinim građanima.

Hrvatski premijer je svim građanima čestitao Dan neovisnosti, 8. listopada.



Pisane vijesti