Predsjednik Vlade: I Hrvatska može izdavati kazne slovenskim ribarima, ali pozivamo Sloveniju na nastavak dijaloga

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/4 siječnja/74 sjednica VRH/39462451852_b56d42ee73_o.jpg

Otvarajući današnju, prvu sjednicu Vlade u 2018. godini, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je da se Vlada dobro nosila s brojnim izazovima u 2017. 

„Rješavali smo pitanja koja su dolazila na dnevni red, koliko god ona bila složena i izazovna i možemo reći da smo zaista bili uspješni“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Naglasio je da prvi podaci pokazuju da je konsolidirani proračun opće države za 2017. završio u suficitu, kazavši da je to bolje i od procjena prilikom rebalansa proračuna prije nekoliko tjedana.

„To znači da se ukupno gledajući više prihodovalo nego što se trošilo. To je jako dobra poruka, da zahvaljujući povoljnim ekonomskim okolnostima, učincima porezne reforme, izvrsnoj turističkoj sezoni, racionalnom pristupu javnim financijama i pametnoj fiskalnoj konsolidaciji, trošimo onoliko koliko imamo i, dapače, da nam još nešto ostane“, rekao je predsjednik Vlade.

Ocijenivši to ohrabrujućim podatkom, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo da on ide u prilog ispunjavanju ambicija Hrvatske kada je riječ o kriterijima za uvođenje eura. Ako se ovako nastavi, poručio je, procjenjuje se da će udio javnog duga u BDP-u sada biti oko 78 posto, što znači da bi Vlada mogla ispuniti svoje ciljeve do kraja desetljeća, odnosno do kraja mandata Vlade.

Naveo je da su, prema podacima Ministarstva financija, unutar proračuna opće države izdvajanja za kamate iznosila gotovo 9 milijardi kuna kamata.

,,To su podaci koji su jako dobri, koji su poticajni i na tragu ovakvih pokazatelja moramo nastaviti s našim aktivnostima", rekao je.

Podsjetio je da su poreznom reformom poduzetnici i građani rasterećeni za oko 2,5 milijarde kune, tri puta po 2 posto Vlada je prošle godine povećala plaće državnim i javnim službenicima, a isplaćena su sredstva i za božićnice i regrese. Ukupno je, van onoga što je planirano, alocirano milijardu i 600 milijuna kuna za zdravstvo, zatim 100 milijuna kuna za županijske ceste, dodatnih 80 za štete od elementarnih nepogoda.

Govoreći o rekordnoj blagdanskoj potrošnji od 13,5 milijardi kuna, predsjednik Vlade istaknuo je da je to jasan pokazatelj da su ljudi dobivali veće plaće. „Ako imate veće plaće, veća je potrošnja", kazao je Plenković.

Dobrim je ocijenio i rast zaposlenosti, koja je prešla 61 posto, napomenuvši da je cilj Vlade postići 68 posto zaposlenosti čemu će pridonijeti niz mjera aktivne politike zapošljavanja. Naveo je i nisku nezaposlenost od 11,6 posto.  

Podsjetio je i da su indeksirane mirovine sa 2,75 posto te da je Vlada povećala i minimalne plaće.

„Ovakvi rezultati ohrabruju nas da nastavimo s reformskim procesima u svim segmentima“, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na trenutnu situaciju u odnosima sa Slovenijom, koju je ponovno pozvao da izbjegava jednostrane poteze i incidente.

„Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode. Najmanji je problem izdavati kazne, sukladno ovome što govori slovenska strana. To može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima“, kazao je Plenković i dodao da će Hrvatska izbjegavati incidente.

Slovensku stranu pozvao je na nastavak dijaloga na tragu onoga što im je ponuđeno prigodom posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu.

"Hrvatska ne poduzima jednostrane poteze, vrlo je suzdržana i korektna, nastoji rješavati ovo pitanje na najbolji mogući način sukladno međunarodnom pravu", naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je kako smatra da su dvije strane oko same supstance i samog konačnog rješenja puno bliže nego što se to naizgled čini.

"Sve što ćemo mi raditi je ponašati se odgovorno i voditi računa da ovo pitanje ne zakomplicira odnose između Hrvatske i Slovenije", rekao je Plenković i istaknuo da će se pritom paziti na hrvatske interese i položaj hrvatskih ribara koji imaju puno pravo loviti ribu u područjima gdje su to tradicionalno radili sve ove godine.

"Prema tome, naša se pozicija niti za milimetar ne mijenja. Mislimo da možemo pronaći rješenje za taj dogovor. Potrebno je da se i slovenska strana suzdrži od jednostranih poteza", zaključio je predsjednik Vlade naglasivši da Hrvatska i dalje pruža ruku suradnje Sloveniji.

Kazao je da je tu poruku Hrvatska rastumačila i svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i na europskoj razini  i na globalnoj razini.

Najavio je da će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas primiti izaslanstvo ribara i prenijeti im stavove Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković