Predsjednik Vlade: Inzistiramo da hrvatski državljani u Britaniji imaju isti tretman kao ostali državljani EU

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/23 lipnja/11.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je jučer i danas na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu. 

Što se tiče pitanja vanjske politike, sigurnosti i obrane, o kojima je Vijeće raspravljalo jučer, predsjednik Vlade ocijenio je da je napravljen iskorak nakon godinu dana provedbe Globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

„Vodili smo vrlo otvorenu i vrlo korisnu raspravu“, naglasio je.

Danas su, izvijestio je, glavne teme bile vezane za gospodarstvo, pitanje migracija i digitalnoga društva. 

„Možemo biti zadovoljni sa zaključcima. Sve ono što smo radili uoči sastanka Europskoga vijeća, i ovdje, odgovara našim pozicijama koje je Vlada usvojila“, kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade je napomenuo da je ključna tema za Hrvatsku u razgovorima oko Brexita upravo status hrvatskih radnika u Ujedinjenoj Kraljevini. 

„Razgovarao sam s Theresom May o tome. Između ostaloga, naša je pozicija da hrvatski državljani imaju isti tretman kao i ovaj generalni režim koji je ona ponudila. On ide za tim da se prilagode na odgovarajući način, uz uvjet reciprociteta, svi državljani Europske unije koji su u Ujedinjenoj Kraljevini u trenutku pokretanja pregovora o Brexitu. Na tome ćemo inzistirati“, pojasnio je predsjednik Vlade. 

Govoreći o hrvatskim stajalištima o arbitraži sa Slovenijom, Plenković je istaknuo kako je pozicija Hrvatske sasvim jasna cijelo ovo vrijeme, što je ponovio i slovenskom kolegi Ceraru. 

„Za nas je arbitraža nepovratno završena zbog krivnje slovenske strane. Arbitraža je kontaminirana i kompromitirana i mi smo iz nje izašli temeljem jednoglasne odluke Hrvatskoga sabora, obavili smo notifikacije i u njoj ne sudjelujemo“, istaknuo je.

Važnim je ocijenio da Hrvatska ostaje otvorena za razgovore sa Slovenijom. 

„Pitanje granica će se morati riješiti, ali ne arbitražnom presudom. Ne želimo bilo kakve jednostrane aktivnosti nakon što ta presuda bude objavljena i na tom sam tragu razgovarao i s kolegom Cerarom, ali i s brojnim drugim kolegama na Europskom vijeću“, kazao je predsjednik Vlade. 

Ponovio je da je za Hrvatsku situacija sasvim čista i jasna te poručio da u tom pogledu nema odustajanja niti milimetra pomaka.

Napomenuo je da odluke međunarodnih sudova i arbitraža treba poštivati i provoditi, ali onda kada je sve čisto i korektno, a ne onda kada je aktivnost samog suda bila apsolutno protivna međunarodnom pravu. Dodao je da je važno da se nakon što presuda bude objavljena pokuša u javnosti smiriti ton i tražiti rješenje koje mora biti plod razgovora između dvije države.

Što se tiče pregovora sa Srbijom oko poglavlja 23, predsjednik Vlade kazao je kako će ti pregovori trajati godinama, istaknuvši da Hrvatska ima vremena, metodologiju i način kako riješiti problem spornog zakona. Naveo je kako će u bilateralnim razgovorima Hrvatska inzistirati na rješavanju toga problema. 
 
„Štitimo hrvatske branitelje, štitimo naše državljane, koji su državljani članice Europske unije. Smatramo da takva vrsta proširenja nadležnosti nije dopuštena i naravno da se tome protivimo. Tu smo situaciju jasno pojasnili više puta europskim partnerima, a i kolegama u Beogradu“, poručio je predsjednik Vlade.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković