Predsjednik Vlade: Kroz pregovore povećati konkurentnost hrvatske poljoprivrede

Hrvatska će voditi računa da pregovore o ulasku u Europsku uniju (EU) vezano za poljoprivredu iskoristi i za restrukturiranje tog sektora kako bi bio konkurentna na europskom tržištu, istaknuo je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Zagreb, 23. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska će voditi računa da pregovore o ulasku u Europsku uniju (EU) vezano za poljoprivredu iskoristi i za restrukturiranje tog sektora kako bi bio konkurentna na europskom tržištu, istaknuo je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Premijer je u Ministarstvu razgovarao s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, glavnim hrvatskim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom, glavnom pregovaračicom za poljoprivredu Ružicom Gelo te savjetnikom Hrvatske za proces pristupanja EU Franzom Fischlerom.

Tema razgovora bili su dosadašnji tijek pregovora te pripreme za nastavak bilateralnog screeninga za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvitak.

Premijer je istaknuo značaj poljoprivrede u pregovorima, ali i naglasio da cilj hrvatske poljoprivrede nije samo ulazak u EU već i učiniti hrvatsku poljoprivrede konkurentnom europskoj i svjetskoj.

Istaknuo je da Hrvatska želi postići rezultate kao i druge zemlje koje su u posljednjem krugu proširenja ušle u EU, primjerice Poljska, čija je poljoprivreda profitirala od ulaska u EU.

Premijer je pohvalio pregovarčki tim za poljoprivredu te istaknuo da treba ići ofanzivno. Ne treba čekati promjene u Europi i svijetu, nego Hrvatska mora biti ofanzivna, poručio je.

Podsjetio je na SAPARD program, prema kojem Hrvatska ove godine ima na raspolaganju 25 milijuna eura, a taj program će preći u IPARD.

Želimo biti spremni na te promjene i izvući što više sredstava iz predpristupnih fondova koji nam stoje na raspolaganju, kazao je Sanader.

Ministar Čobanković podsjetio je da je završen multilateralni screening za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj, da bi se 31. siječnja trebao nastaviti bilateralni screening.

U drugoj polovici veljače počet će multilateralni screening za ribarstvo, a polovicom ožujka za sigurnost hrane i fitosanitarnu zaštitu.

Kako bi cijeli proces bio što transparentniji, za kraj veljače, ili početak ožujka najavio je forum na koji će, uz predstavnike ministarstava zemalja članica EU, biti pozvani i predstavnici poljoprivrednih proizvođača i udruga.

Do konca lipnja trebao bi biti gotov i strateški program razvoja hrvatske poljoprivrede, najavio je Čobanković, poručujući da će se zatražiti konsenzus svih za taj program.

Posebni Vladin savjetnik za pregovore o poljoprivredi Franz Fischler ocijenio je da je hrvatski poljoprivredni sektor bliže europskom nego nekih zemalja koje su ušle u EU, te da su hrvatski pregovarači dobro pripremljeni.

Poljoprivrednom sektoru savjetovao je da prihvati poziv ministara i da sudjeluju u cijelom procesu, da se uključi u raspravu oko strategije razvoja. To je važnije i od samih pregovora, jer jedino ako sve zainteresirane strane budu sudjelovale u definiranju jasnih pozicija i stajališta bit će moguće ostvariti uspješne pregovore, kazao je Fischler.



Pisane vijesti